Er du sur og træt? Måske mangler du vigtigt stof

Mange mænd over 50 mangler et særligt og vigtigt stof i kroppen. Og kuren er ret simpel.

Svend Lindenberg mener, at manglende testosteron blandt mænd er et udbredt problem.

Er du en mand på den anden side af 50, og kan du nikke genkendende til problemer med manglende sexlyst, dovenskab og irritation? Så er du måske en af de 15-20 procent mænd i Danmark, der vurderes til at mangle testosteron i kroppen.

Det skriver Berlingske. 

Her fortæller 71-årige Peer Klausen, at han var sur på sin kone helt uden grund, skægget stoppede med at vokse og han blev doven. Derudover døjede han med depressive tanker og manglende sexlyst. 

En tur til lægen afslørede ret hurtigt, at han havde for lidt testosteron, hvilket gav ham alle de symptomer, han kæmpede med dagligt. 

Sure gamle mænd

Peer Klausen er dog ikke den eneste, der oplever disse symptomer – tværtimod.

Svend Lindenberg, der er overlæge på Danmarks største fertilitetsklinik, Copenhagen Fertility Center, behandler hver dag en række mænd over 50 år, der oplever forandringer i deres sind og krop.

De fleste har samme symptomer, som du kan se herunder: 

  • Mændene kan få erektionsproblemer, og ofte vil de ikke længere have lyst til sex i samme grad.
  • De begynder at tage lidt på i fedtmasse, samtidig med at de taber muskelmasse.
  • Enkelte får også en decideret depression. Andre bliver blot blive irritable eller sure.
  • De får en øget risiko for at udvikle Parkinsons og Alzheimers sygdom.

“De bliver sådan nogle sure gamle mænd,” siger Svend Lindenberg til Berlingske og fælles for dem alle er, at de mangler testosteron i kroppen.  

Her er kuren

Det har folk fået øjnene op for, og højst sandsynligt derfor er salget af testosteron steget med det dobbelte på blot ti år. 

Det er steget fra 879.000 til 1.490.000 daglige doser. Kigger man på antallet af mænd, der har fået testosterontilskud, er det i samme periode steget fra 2.745 til 4.920 mænd.

Svend Lindenberg ser det som en positiv udvikling, at man i højere grad er blevet klar over, at tilstanden kan behandles. 

For det er enkelt at få gjort noget ved.

De fleste mennesker, der har så lidt testosteron i kroppen som Peer Klausen og oplever de samme symptomer, vil få det bedre af at gå til lægen. 

“Hvis vi finder ud af, at de har for lidt testosteron, så giver vi dem typisk en gel med testosteron eller giver dem en sprøjte, som ret hurtigt vil få dem til at få det bedre,” fortæller Svend Lindenberg.

Først publiceret: 17. april 2024
Artiklen er sidst opdateret 17. april 2024 kl. 7:52

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og