Aktiemarkedet: Det skal du vide som investor i 2023

Det er helt normalt at have lidt ondt i maven, når aktiemarkedet har røde tal, men hvis du investerer langsigtet, er risikoen minimal.

Kursfald på aktiemarkedet kan være en mulighed for en mere aktiv investor til at købe til lavere priser.

Det er populært at investere i Danmark. Faktisk viser tal fra Finans Danmark, at antallet af danskere, der investerer, i flere år har ligget stabilt på omkring 1,2 millioner.

Og det er altid godt, når investeringerne går godt, men det kan give bekymring og uro i maven, når det går den anden vej.

Senest har flere kollapsede banker i USA skabt rystelser i verden.

Men det er normalt, at markedet går op og ned. For det er den langsigtede investering, som giver gevinster.

Det forklarer chefstrateg i pensionsselskabet PFA, Tine Choi Danielsen.

“Det overordnede råd er, at man skal have is i maven og tage den med ro,” siger hun og tilføjer:

“Man skal helt undgå at sælge ud eller skifte risikoprofil på sin pensionsopsparing i panik, fordi kurserne falder.”

Langsigtede investeringer

Hun peger på, at det eneste, man får ud af at sælge ved kursfald, er, at man tager et tab.

“Markedet stiger og falder. Men aktiemarkedet har den natur, at det stiger mere, end det falder. Og siden 1930 er alle årtier endt med et positivt afkast,” siger hun.

Der vil altså være år med røde tal, men hvis man investerer langsigtet, har markedet tid til at rette op igen.

Hvis man går i panik og sælger, er der færre penge til at indhente det tabte igen.

“Og så kommer man måske aldrig til at dække hele sit tab,” siger hun.

Usikkert år

I år er det stadig vigtigt og afgørende at huske at sprede sine investeringer.

“Vi er i endnu et usikkert år, og derfor kan man sige, at det er vigtigere end nogensinde at placere sine æg i forskellige kurve. Man skal sørge for at sprede sine investeringer, så man er mindre sårbar, hvis markedet skulle vende,” siger hun.

Kursfald på aktiemarkedet kan være en mulighed for en mere aktiv investor til at købe til lavere priser. Men det kræver mod, og man skal kunne tåle yderligere kursfald.

“Det er selvfølgelig den helt svære kunst. At ramme bunden. Det er ganske få, som formår at gøre det,” siger hun og tilføjer:

“Man kan i stedet sætte et mål, der siger, at når en aktie kommer under en vis værdi, så køber man en smule. Og falder den yderligere, køber man lidt mere.”

Godt tidspunkt at købe

Seniorstrateg i Nordea Simon Kristiansen forstår godt, hvis man som investor har lidt flossede nerver for tiden.

Han hæfter sig også ved, at det kan være et godt tidspunkt at købe, fordi investeringsmarkedet har det med at overreagere på den korte bane.

“Derfor er især aktiemarkedet et mere attraktivt tidspunkt at købe nu, end det var for bare et par uger siden,” siger han.

Men det kræver, at man investerer langsigtet. Og man skal have nok is i maven til at kunne klare sig igennem de mere volatile markeder – altså med store udsving.

Køb på tværs af regioner og sektorer

Det gode råd er at købe aktier på tværs af regioner og sektorer. Og man bør sprede sine investeringer på både aktier og obligationer.

“Som investor kan man denne gang finde lidt opmuntring i, at når man taber på aktier, så vinder man lidt på obligationer, som er steget. Man tjener altså ind på gyngerne, hvad man har mistet på karrusellen,” siger han og tilføjer:

“Og det er faktisk det, vi gerne vil se, når investeringsmarkederne er normale. At obligationer har en plads som en form for redningskrans ved aktiefald.”

Først publiceret: 20. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret 20. marts 2023 kl. 14:29

Se, hvad vi ellers skriver om:

og