Har du aktier? Det kan koste i pensionstillæg

Banker opfordrer kunder til at købe værdipapirer i stedet for at have penge stående til negativ rente. Men aktieindkomst er også en indtægt - og den kan føre til modregning i folkepension.

Seniorer skal have modregningen i pensionstillæg med i tankerne, når de overvejer, om de vil bruge sparepengene på at købe aktier, investeringsbeviser eller obligationer.

En række seniorer har fået en overraskelse. De skal tilbagebetale en del af, hvad de har fået udbetalt i pensionstillæg i 2020. Det skyldes, at de i 2020 har fået udbytte af de aktier, de har købt for deres frie midler. Årsagen kan også være, at de har tjent på at handle med aktierne i det år.

Nogle af seniorerne har købt aktier efter opfordring fra deres pengeinstitut. Dermed er de sluppet for at betale negative renter på konti i banken. Men nu skal de så i stedet tilbagebetale pensionstillæg.

Formuespecialist Jørgen Leschly Thorsted kan godt forstå, at nogle seniorer ærgrer sig. Men han trøster dem med, at de også har tjent på værdipapirerne. Skatten af aktieindkomsten og tilbagebetalingen af pensionstillæg stjæler ikke hele gevinsten.

”Med lidt planlægning kan seniorer fremover begrænse deres aktieindkomst og dermed begrænse modregningen,” fortæller Jørgen Leschly Thorsted, der arbejder i det uvildige rådgivningsfirma AFPR.

Negative renter trækker fra

Seniorer skal have modregningen i pensionstillæg med i tankerne, når de overvejer, om de vil bruge sparepengene på at købe aktier, investeringsbeviser eller obligationer. For nogle kan det være mere trygt og overskueligt at have penge stående i banken, selv om de skal betale negative renter.

Faktisk kan de negative renter i nogle tilfælde føre til, at seniorer får MERE udbetalt i pensionstillæg end ellers. Hvis rentebetalingen for opsparingen nedbringer deres positive kapitalindkomst, så mindskes modregningen.

”Oveni kan de negative renter jo trækkes fra i skat. Derfor kan det for nogle seniorer ende med, at de negative renter næsten neutraliseres,” forklarer Jørgen Leschly Thorsted.

Bundfradrag for udbytter

Det er ikke al aktieindkomst, der tæller med ved beregning af folkepensionstillæg. Aktieudbytter op til 5.000 kr. medregnes ikke. For ægtepar er det samlet 10.000 kr.

Det får betydning i år. Mange danske aktieselskaber udbetaler i den kommende tid rekordstore beløb i udbytter. Seniorer med en lille klat aktier i den lokale bank eller i for eksempel Novo behøver derfor ikke frygte for pensionstillægget. Hvis udbyttet er under 5.000 eller 10.000 kr., har det ingen betydning.

”Men hvis man får større udbytter, så kan det være smart at ændre forskudsregistreringen. Så ændrer Udbetaling Danmark beregningen af pensionstillæg. Eller også kan man sætte penge fra til at tilbagebetale pensionstillæg,” opfordrer Jørgen Leschly Thorsted.

Pengeregn på vej til investorer: Udbytter ventes at sætte rekord

Trim aktieindkomsten

Med til aktieindkomst hører fortjeneste på salg af aktier. Men derimod tæller det ikke med, hvis aktierne bare er steget i kurs, uden at der er handlet med dem.

”Dermed kan man sidst på året se på sin beholdning og justere på den. Man kan måske sælge både nogle aktier, som er steget i kurs, siden man købte dem, og sælge nogle, som er faldet i kurs. Dermed kommer den samlede aktieindkomst tæt på 0, og så fører det ikke til modregning i pensionstillæg.”

Jørgen Leschly Thorsted siger, at finansielle rådgivere kan hjælpe med den slags beregninger. Det koster bare et honorar, og hvis aktiebeholdningen er i den mindre størrelse, så kan det måske ikke betale sig. Men nogle banker kan også hjælpe med at styre et budget.

Sådan er det jo

For nylig fik Jørgen Leschly Thorsted en henvendelse fra en kvinde, der boede sammen med en mand, uden at de havde fælles økonomi. Han havde noget aktieindkomst, og på grund af den fælles adresse betød det, at hun fik mindre i pensionstillæg.

”Hun talte om, at hun ville opkræve tabet hos manden. Jeg havde også en kvinde, der stadig fik bibliotekspenge efter sin afdøde mand, som havde skrevet nogle bøger, og det gik ud over hendes pensionstillæg,” fortæller Jørgen Leschly Thorsted.

”Men nogle gange skal vi sige til os selv, at sådan er det bare. Pensionstillægget er beregnet på personer med mindre indkomster. Når man tjener på aktier eller på andre måder, så falder eller forsvinder pensionstillægget. Men det er jo også det, der er meningen,” siger Jørgen Leschly Thorsted.

Reglerne forbedres næste år

Et flertal i Folketinget vil gennemføre en ændring af reglerne, så modregningen i pensionstillæg lempes. Det skal træde i kraft fra 1. januar 2023.

Ændringen vil betyde, at arbejdsindkomst ikke får nogen betydning for en seniors pension. Det gælder både egen og partners arbejdsindkomst.

Men for eksempel aktieindkomst vil stadig tælle med ved beregningen som i dag. Det forsætter også med en undtagelse for udbytter op til 5.000 kr. for singler og samlet op til 10.000 kr. for par.

Læs mere om penge, pension og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 10. marts 2022
Artiklen er sidst opdateret 15. marts 2022 kl. 18:58

Se, hvad vi ellers skriver om: