Svært ved at falde i søvn? Prøv det her trick

Hvis du ønsker at blive træt om aften før sengetid, er det vigtigt at få dagslys om morgen, viser forskning.

Hvis du har problemer med at falde i søvn aften, kan du finde hjælpen om dagen.

For udendørs dagslys påvirker din døgnrytme.

Og dermed kan du falde tidligere i søvn, viser forskning.

Det skriver Videnskab.dk.

Søvnmønstre ændrede sig

Forskningsresultatet om søvn og dagslys bygger på undersøgelser blandt lidt over 500 studerende ved University of Washington i USA.

På alle fire årstider fra 2015 til 2018 fik de målt deres søvnmønstre og lyseksponering via en monitor, som de hver især havde om håndleddet.

Og her kom det frem, at de studerendes døgnrytmer og søvnmønstre ændrede sig, alt efter hvor meget naturlig lys og kunstigt lys de blev eksponeret for, viste målingerne.

Minimere kunstig belysning

Horacio de la Iglesia, der er studiets seniorforfatter og samtidig professor i biologi fra University of Washington, peger på, at tidspunktet for hvornår du falder i søvn, er resultat af flere ting.

For det hænger nemlig sammen med hvornår og hvor meget lys, du eksponeres for i løbet af dagen.

“Det, denne undersøgelse viser, er, at vi er nødt til at komme ud – selv i et lille stykke tid og især om morgenen – for at få den naturlige lyseksponering. Om aftenen skal vi minimere skærmtid og kunstig belysning for at hjælpe os med at falde i søvn,” siger han.

På dette tidspunkt skal du ud

Professoren fortæller også, hvornår i de lyse timer det er vigtigt at opleve lyset.

“Det, vi fandt ud af, er, at lys i løbet af dagen, især om morgenen, fremmer dit biologiske ur, så du bliver træt tidligere om aftenen, men lyseksponering sent på dagen eller tidligt om natten vil forsinke dit biologiske ur, så du først bliver træt senere,” uddyber Horacio de la Iglesia i pressemeddelelsen.

Kilde: Videnskab.dk

Først publiceret: 26. januar 2023
Artiklen er sidst opdateret 26. januar 2023 kl. 10:17

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og