Snøft og nys kan skyldes birkepollen

Nyser du for tiden? Har du løbende næse, kløende øjne eller influenzalignende symptomer? Så er årsagen måske birkepollen, som der er masser af lige nu.

Sæsonen for birkepollen er i fuld gang, og for mange af de over 400.000 danskere med træpollenallergi er det lig med stribevis af nys, løbende næse, kløende øjne og influenzalignende symptomer.

Birkepollen kommer fra birketræernes rakler. Herfra frigøres der i april og maj måned millionvis af pollen, som hos folk med træpollenallergi kan give symptomer fra let nysen til svær allergisk astma, alt efter hvor kraftigt man reagerer. Og selv hvis man bliver indendøre, er det svært helt at undgå at blive udsat for de små pollen.

“Hver gang vi trækker vejret, indånder vi en masse forskellige partikler. Nogle af disse partikler stammer fra organisk støv, der afgiver molekyler, man kan udvikle allergi overfor. Lige nu er det altså birketræernes pollen, der er mange af i luften, og det skaber problemer for rigtig mange mennesker”, siger Jørgen Nedergaard Larsen, der er seniorforsker i den danske allergivirksomhed ALK.

Pollenallergi skyldes, at kroppen har identificeret pollen som noget skadeligt. Selvom pollen ikke er farligt, så overreagerer kroppen, hver gang den eksponeres for pollen, hvis man er allergisk.

Mange behandlinger til rådighed

Heldigvis er der hjælp at hente for næsten alle, der døjer med allergisymptomer.

“Den vigtigste ting at huske på er, at allergi kan kontrolleres, og der er mange behandlinger til rådighed. Lige fra symptomdæmpende håndkøbsmedicin til allergivaccination, som genopbygger immunforsvarets naturlige tolerance overfor pollen eller andre allergener”, siger Jørgen Nedergaard Larsen.

Har man symptomer, selvom man tager symptomdæmpende medicin, bør man tale med sin læge om justering af behandlingen eller muligheden for allergivaccination.

Fakta om birkepollen

 • Birkepollen er bittesmå, kun omkring 15 mikrometer i diameter.
 • Derfor kan de holde sig svævende i luften rigtigt længe og flyve over store afstande, f.eks. fra Sverige eller Polen.
 • Et birkepollen indeholder omkring fem picogram af de allergifremkaldende proteiner. Et picogram er en tusind milliardendedel af et gram.
 • Birkepollen indeholder især et bestemt dominerende allergenmolekyle, som udløser symptomer i stort set alle med birkepollenallergi.
 • Den rumlige struktur af dette allergen var den første, som blev opklaret i et banebrydende dansk forskningsprojekt i midten af 1990’erne.
 • Der findes tilsvarende strukturer på allergenmolekyler fra beslægtede træer som el og hassel. Det forklarer, at mange birkepollenallergikere har symptomer hele forårssæsonen og ikke kun i maj.
 • Lignende molekylestrukturer findes også i æble og hasselnød. På den måde kan man forklare, at mange birkepollenallergikere plages af symptomer året rundt, når de spiser æbler og nødder.

Gode råd

Astma-Allergi Danmarks rådgivning anbefaler, at du følger disse gode råd for at mindske generne i hverdagen:

 • Husk din medicin
 • Hold øje med Dagens Pollental og Pollenvarsling
 • Brug solbriller eller cykelbriller, så du får færre pollen i øjnene.
 • Vask eller skyl dit hår inden sengetid, så du ikke får pollen med i seng.
 • Tør dit tøj i tørretumbleren i pollensæsonen, så du undgår pollen i dit tøj og sengetøj.
 • Luft ud tidlig morgen og sen aften, hvor der er færrest pollen i luften.

Har du spørgsmål om allergi, høfeber, astma og eksem kan du også ringe til Astma-Allergi Danmarks telefonrådgivning på telefon 43 43 42 99. Telefonrådgivningen er gratis og har åbent alle hverdage kl. 9-12, samt onsdag kl. 16-18.

Først publiceret: 19. april 2022
Artiklen er sidst opdateret 20. april 2022 kl. 14:32

Se, hvad vi ellers skriver om:

og