Sådan kommer du allergien til livs i soveværelset

Både husstøvmider og kemi kan give allergigener i soveværelset. Læs her, hvordan du mindsker risikoen for allergi med få enkle trick.

I sengen er der både mad, fugtighed og lune temperaturer for husstøvmiderne. Derfor er der især mange husstøvmider i dyner, puder og madrasser, men de kan også leve i polstrede møbler og tæpper.

Mange af døgnets timer bliver tilbragt i soveværelset.

Og allergi over for husstøvmider, som blandt andet lever i seng, dyne og hovedpude, er én af de hyppigste former for allergi i Danmark – kun overgået af pollenallergi.

Det fremgår af det sundhedsvidenskabelige opslagsværk “Lægehåndbogen”.

Derfor søger mange råd til, hvordan de går til kamp mod støv, husstøvmider og allergi i soveværelset.

Kontaktallergi

– Den vigtigste sondring er, om man har kontaktallergi eller allergi over for husstøvmider, siger Betina Hjorth, der er rådgivningschef hos organisationen Astma-Allergi Danmark.

Hvis det drejer sig om kontaktallergi, hvis hyppigste kendetegn er eksem og hudgener, gælder det om at undgå generende kemi i dyne, pude og sengetøj.

I så fald skal du gå efter Astma-Allergi Danmarks allergimærkning, Den Blå Krans, eller Asthma Allergy Nordic-mærket, forklarer Betina Hjorth.

– Det er garant for, at man har analyseret alt fra stoffet til fyldet, kemikalierne og de anvendte efterbehandlingsmetoder for at være sikker på, at de ikke er allergifremkaldende, siger hun.

Husstøvmider

Hvis det derimod drejer sig om allergi over for husstøvmider, der typisk viser sig som høfebersymptomer og kløende øjne, er kuren en anden.

Her gælder det om at vælge en dyne, pude og rullemadras, som kan tåle vask ved 60 grader, siger Betina Hjorth.

– Tidligere troede man, at kunstige materialer var mere allergivenlige end dun. Men man har fundet ud af, at husstøvmider lever lige fint i begge materialer, siger hun.

Her kan du også have husstøvmider

* De fleste forbinder husstøvmiderne med noget, der giver problemer i soveværelset og sengemiljøet.

* Men der kan også være husstøvmider i eksempelvis gulvtæppet. Derfor kan det i nogle tilfælde være nødvendigt at fjerne gulvtæppet.

* Småbørnssenge og vugger kan også indeholde mange mider. Derfor bør man ikke overtage børnedyner, puder eller madrasser, før disse er passende rengjort - altså vasket ved minimum 60 grader.

* Der kan også være mider i hundepuder og hundetæpper, da husstøvmider også kan snylte på hundens efterladenskaber.

Kilder: Lægehåndbogen, Patienthåndbogen, sundhed.dk.

Derfor er det vigtigere at vælge et produkt, som kan tåle vask ved 60 grader – gerne hver tredje måned.

Husstøvmiderne dør nemlig ved denne temperatur, og samtidig skylles de ud med vaskevandet.

– Husstøvmider har en vis livscyklus, men både dem og deres efterladenskaber giver allergi. Derfor er det ikke nok at slå dem ihjel, de skal også vaskes mest muligt ud af sengetøjet, siger Betina Hjorth.

Dette bakkes op af en lægefaglig gennemgang i “Lægehåndbogen”.

Dyner og puder

Her lyder det, at det “især er midernes afføring, der indeholder allergener” – altså stoffer, som giver allergi. Disse er stabile og hvirvles rundt i rummet, når man ryster dyner eller fejer.

Derfor sværger nogle til at vælge dyner og puder af særligt tætvævet materiale ud fra devisen om, at så kan husstøvmiderne ikke trænge ind i materialerne.

– Men vi har simpelthen for lidt viden om, hvad vævetæthed betyder for allergi. Derfor kan vi hverken be- eller afkræfte, at det virker, siger Betina Hjorth.

Dette leder igen tilbage til rådet om, at det vigtigste derimod er, at dyner, puder og rullemadras kan vaskes ved 60 grader, hvorved husstøvmiderne dør.

Trin to er at sikre et godt indeklima.

Husstøvmider lever nemlig af hår og skæl fra mennesker og trives bedst ved 25 grader og høj luftfugtighed, oplyser “Lægehåndbogen”.

Så sørg for at støvsuge og lufte ud jævnligt.

– Hvis man i vintermånederne kan holde fugtigheden i boligen under 45 procent, vil der kun være få eller ingen mider, selv om der resten af året er langt højere fugtighed, lyder det.

Læs mere om husråd og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

 

Først publiceret: 6. april 2022
Artiklen er sidst opdateret 11. april 2022 kl. 7:04

Se, hvad vi ellers skriver om: