Spænder usikkerhed ben for din træning? Sådan kommer du over det
Hvis bare tanken om at dyrke motion giver dig sved på panden, skal du glemme alt om det lange perspektiv og bevæge dig fremad med museskridt, råder eksperter.
Forestillingen om en tur i fitnesscenteret fylder dig med ængstelse, og jogging i skoven føles som en kæmpe overvindelse.
Har du det sådan med motion, skal du først og fremmest gøre dig det klart, at det kommer til at tage tid, før du bliver dus med fysisk aktivitet.
Det siger foredragsholder og forfatter Katrine Gisiger, der til daglig arbejder med klienter, som kæmper med at få hul på træningen, fordi de på den ene eller anden måde oplever ubehag ved det.
“Små skridt er de største skridt, ellers giver det bagslag,” fastslår hun.
Bliv i din komfortzone
Prøv derfor at lægge ud med at gøre noget, som ikke ligger helt uden for din komfortzone, men kun er en lille smule udfordrende.
Har du et mål om at kunne løbe en tur i skoven, så begynd med at gå en tur derude. Vil du gerne ro i kajak, så book en rundvisning i din lokale klub til at starte med.
“Du skal se det i det store billede og ikke lade utålmodigheden tage over. Det er bedre at gå et skridt frem ad gangen uden at træde tilbage, end det er at tage fem skridt frem og ryge seks tilbage,” siger Katrine Gisiger.
Humor er vejen frem
Kæmper du med frygten for andres blikke eller frygten for at være den dårligste på holdet, opfordrer hun dig til at forsøge at styre dine tanker i en humoristisk retning.
“Sæt det som et mål, at du vil kunne finde en ro i at være den dårligste. Du kan tænke, at du gør det for de andres skyld: ‘Der skal jo være en på holdet, der er den dårligste, og så giver jeg de andre en god oplevelse ved at være den person’,” siger hun og fortsætter:
“Du kan også finde de tungere skyts frem rent værdimæssigt og se det som en kamp mod en kultur, hvor man altid skal gå efter at være den bedste, smukkeste eller tyndeste. Det er meget sejere at turde at prøve det af, selv om du er dårlig til det.”
En måde at komme af sted på er at skrive træningsaftaler med dig selv i kalenderen. Det siger Glen Nielsen, der er lektor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.
“På den måde er det besluttet på forhånd. Hvis det er noget, du skal overveje hver gang, tager det for meget energi bare at komme afsted,” siger Glen Nielsen og tilføjer, at det hjælper endnu mere, hvis du aftaler at mødes med nogle andre.
Bevar motivationen
Dernæst gælder det om at fokusere på, at træningen i sig selv skal være en god oplevelse. Fra forskningen ved man nemlig, at det er dér, motivationen gnistrer.
“Fjern det lange perspektiv om, at hvis du træner, så vil du om nogle måneder være tyndere og stærkere. Det er i stedet vigtigt at fokusere på de præstationer, du opnår, når du er i gang. Du skal føle, at du får noget ud af det hver gang,” siger Glen Nielsen.
Derfor er det vigtigt, at du vælger en form for motion, som du godt kan lide – i stedet for at sigte efter en aktivitet, som du tænker er den “rigtige” eller “sundeste”.
“Det er helt klart mere sundt rent faktisk at spille bordtennis, end det er at have en intention om at løbe intervalløb og ikke gøre det,” lyder det fra lektoren.
De tre motivationsboostere
* Der skal overordnet tre ting til, for at du holder din træningsmotivation oppe.
* Selve oplevelsen af at træne skal være god. Især følelsen af at mestre er vigtig.
* Samhørighed gør en positiv forskel. Det kan enten være ved at træne sammen med andre eller ved at dele dine træningsoplevelser på for eksempel de sociale meder.
* Du skal have en meningsfyldt forståelse af den aktivitet, du laver, og hvorfor du laver den. Din motivation daler, hvis du udfører en aktivitet, bare fordi andre siger, at du skal.
Kilde: Glen Nielsen, lektor og ph.d. ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.
Først publiceret: 1. september 2023
Artiklen er sidst opdateret 1. september 2023 kl. 10:22