Sådan påvirker smertestillende medicin din træning

Overvejer du at tage smertestillende medicin før eller efter træning? Læs videre for at blive klogere på, hvordan smertestillende medicin påvirker din krop under og efter træning, og hvorfor det måske ikke er den bedste idé.

Brug af smertestillende medicin som Ibuprofen eller Paracetamol før eller efter træning kan påvirke din krops reaktioner og potentielt forringe træningsresultaterne.

Mange mennesker tager smertestillende medicin som Ibuprofen eller Paracetamol før eller efter træning for at dulme smerter eller lindre ømhed.

Men det kan være en god idé at genoverveje denne vane. Smertestillende medicin hæmmer nemlig kroppens naturlige signaler, hvilket ikke er optimalt under træning.

Ifølge Kristian Overgaard, professor på Aarhus Universitet, er det generelt ikke anbefalet at bruge smertestillende medicin under træning.

Medicinen dæmper smertesignalerne, som normalt advarer os om potentielle skader eller ubehag ved den træning, vi udfører.

Kan mindske træningens effekt

Derudover påvirker medicinen kroppens restitution efter træning og kan dermed mindske træningens effekt på muskelvækst og styrke.

Under træning bliver muskelvævet beskadiget på en kontrolleret måde, hvilket udløser reparationsprocesser. Disse processer er afgørende for opbygning af større muskler, især ved styrketræning.

Ved at bruge smertestillende medicin forhindrer man disse reparationsprocesser og dermed den ønskede effekt af træningen på musklerne.

Man bør undgå medicin

Der er dog ikke entydige svar på, hvordan smertestillende medicin påvirker træningen, da forskningen på området er kompleks.

Nogle studier viser ingen effekt af medicinen, mens andre peger på negative virkninger. Der er også indikationer på, at alder kan spille en rolle i, hvordan medicinen påvirker træningen.

Hvis man ikke har behov for smertestillende medicin, bør man undgå at bruge det i forbindelse med træning. Det anbefales i stedet at tilpasse træningen ved at reducere intensiteten eller varigheden, hvis man oplever ømhed.

Det er også vigtigt at give kroppen tilstrækkelig tid til restitution mellem træningssessionerne.

Lyt til din krop

Hvis man tager smertestillende medicin på grund af sygdom eller midlertidige skader, skal man ikke stoppe det på grund af træningen.

Man skal dog være opmærksom på, at medicinen kan påvirke træningens effekt. Det kan være en god idé at konsultere en læge eller træner for at få rådgivning i sådanne tilfælde.

Generelt set er det bedst at være forsigtig med smertestillende medicin under træning, medmindre det er nødvendigt.

At lytte til kroppens signaler, tilpasse træningen og give kroppen tid til restitution er nøglen til at opnå de bedste træningsresultater.

Kilde: vorespuls.dk

Først publiceret: 7. juli 2023
Artiklen er sidst opdateret 7. juli 2023 kl. 8:25

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og