3-dages motion forbedrer diabetesbehandling

Ny forskning peger på motion som afgørende faktor i type 2-diabetesbehandling. Samtidig viser forskningen også, at motion tre gange om ugen kan reducere behovet for medicin hos patienterne.

Resultaterne understreger vigtigheden af at inkludere motion som en integreret del af behandlingen af type 2-diabetes.

Det kan betale sig at dyrke motion, hvis man er diabetespatient.

For ifølge en ny dansk undersøgelse, der offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Metabolism, kan motion tre gange om ugen have betydelige sundhedsmæssige fordele, hvis man har type 2-diabetes.

Det skriver Videnskab.dk.

Kan forbedre vejledning

Seniorforsker Mathias Ried-Larsen fra Trygfondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet og hovedforfatter til den videnskabelige artikel, påpeger endda, at motion i visse tilfælde kan føre til mindre brug af medicin.

“Vi kender til patienter, der har lagt medicinen fra sig på den måde, og det her studie har så gjort os klogere på, hvad der egentlig skal til motionsmæssigt, så vi bedre kan informere dem, der har lyst til at smide medicinen.”

 

Viste tydelige fordele

Det danske studie havde 82 deltagere, hvor man undersøgte virkningerne af forskellige behandlingsmetoder og livsstilsændringer på type-2 diabetes. Deltagerne blev opdelt i fire grupper:

  1. Gruppe: Standard medicinsk behandling med blodsukkerregulerende medicin.
  2. Gruppe: Supplerede behandlingen med en sundere kost med lavere kalorieindtag.
  3. Gruppe: Kombinerede medicin, sund kost og 50 minutters motion tre gange om ugen.
  4. Gruppe: Samme behandling som gruppe tre, men med motion seks gange om ugen.

Forskerne undersøgte effekten af disse behandlinger på patienternes beta-celler, som producerer insulin i kroppen.

Resultaterne viste tydelige fordele ved motion, især i gruppen der dyrkede motion tre gange om ugen.

Vigtig funktion steg med cirka 100 procent

Motion synes at have en betydelig positiv effekt, idet insulinproduktionen steg markant hos dem, der kombinerede kost og motion.

I kost-gruppen steg produktionen af insulin med omkring 50 procent, men den steg med cirka 100 procent hos dem, der dyrkede motion tre gange om ugen, og endda med cirka 110 procent hos dem, der motionerede seks gange om ugen.

Funktionen af beta-cellernes er af afgørende betydning, da de er ansvarlige for produktionen af insulin i bugspytkirtlen.

Type-2 diabetes opstår, når kroppen har vanskeligheder med at udnytte insulin optimalt og ikke er i stand til at producere tilstrækkeligt til at kompensere.

Resultaterne af undersøgelsen er særligt interessante, da de indikerer, at der er betydelige sundhedsmæssige fordele ved at dyrke motion blot tre gange om ugen.

Først publiceret: 3. juli 2023
Artiklen er sidst opdateret 3. juli 2023 kl. 8:38

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og