Sådan kommer du godt i gang med åbent vand-svømning

Svømning i åbent vand kan være både forfriskende og udfordrende. Der er bare nogle forholdsregler, som er gode at have i baghovedet, inden du kaster dig ud i disciplinen.

Hvis du er klar til at udforske svømning i åbent vand, er der nogle vigtige ting at huske på.

Du har måske hørt om svømning i åbent vand eller set en åbent vand-svømmer crawle forbi, mens du gik en tur langs kysten og synes, at det så interessant ud.

Uanset hvad er der store forskelle på at svømme i åbent vand og i svømmehal. Derfor har vi samlet en række gode råd til dig, der gerne vil prøve kræfter med det for første gang.

Hold kursen

Forholdsregler ved åbent vand-svømning

  • Svøm aldrig alene
  • Brug badehætte i en klar farve
  • Aftal en rute med dem, du svømmer med

Kilde: DGI

Det er sværere at holde kursen i åbent vand, især når du svømmer crawl. Prøv at udvikle evnen til at navigere ved at løfte hovedet og kigge fremad med jævne mellemrum.

Synkroniser dine hovedløft med vejrtrækningen for at bevare rytmen. Brug også vandpolo-armtag, hvor du holder hovedet over vandet og kigger fremad, for at undgå at komme ud af kurs.

Inden du går i vandet er det en god ide at se, hvordan stedet ser ud. Find nogle høje punkter, f.eks. et stort hus, et stort træ eller en bro, som du kan orientere dig efter.

Våddragt

Hvis du svømmer med våddragt, kan det ændre din oplevelse af svømningen. Træn med våddragt indendørs for at vænne dig til den anderledes bevægelse og mærke, hvordan det påvirker balance, vejrtrækning og teknik.

Vær opmærksom på, at nogle våddragter kan irritere huden, så det kan være en god idé at bruge vaseline eller lignende på udsatte områder.

Den første tid

Når du starter, kan du aftale med en svømme-makker, hvor ofte I skal svømme. 1-2 gange ugentligt er normalt, men mindre kan også gøre det.

Start ikke med for store afstande. Når du kender omgivelser og vandets bevægelser bedre, kan du udvide.

Få hjælp og undervisning

Hvis du vil forbedre din teknik og blive fortrolig med svømning i åbent vand, kan det være en god idé at tilmelde dig voksenundervisning eller åbent vand-hold i din lokale svømmeklub.

En uddannet instruktør kan hjælpe dig med at udvikle dine færdigheder og øge din selvtillid i vandet.

Husk, at åbent vand-svømning kan være udfordrende, men også en fantastisk oplevelse. Vær forberedt på de forskelle, der findes i forhold til svømmehallen, og sørg for at træne og opbygge din svømmestyrke og udholdenhed.

Kilde: DGI

Først publiceret: 28. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret 28. juni 2023 kl. 11:18

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og