Sådan bliver du bedre til at svømme

Når først du lærer at slappe af i vandet, kan svømning blive en værdifuld motionsform. Svømmetrænere guider dig til succes i svømmebassinet.

Hvis du vil bruge svømning som en motionsform, skal det være behageligt og ikke en kamp.

Svømning er på mange måder en komplet motionsform, fordi de fleste muskler i kroppen aktiveres under udførslen. Men det er ikke lige nemt for alle at pakke svømmetøjet, komme ned i svømmehallen og hoppe direkte i bassinet for at svømme baner.

Det kræver nemlig både kontrol over kroppen og vejrtrækningen og en vis motivation, hvis du for eksempel vil erstatte løb med svømning, eller hvis du bare vil i gang med at røre dig og derfor søger ned i svømmehallen.

Lær at slappe af

Er man helt ny i bassinet, er det især vigtigt at lære at slappe af, fortæller Henrik Hansen, der er svømmekonsulent hos DGI.

Start stille og roligt ud med svømme-træningen

* Er du nybegynder som motionist i svømmehallen, er det en god idé at lægge stille og roligt ud.

* Er du helt ny, kan du med fordel svømme tre gange om ugen i 15 minutter eller to gange om ugen i 45 minutter, hvis du har energi til det.

* Begynd med brystsvømning, fordi det er nemmere at mestre end for eksempel crawl. Når du har styr på din teknik og vejrtrækning, kan du begynde at svømme crawl.

* Efter træningen kan du for eksempel gå i sauna, så du udnytter din tid i svømmehallen og får en god oplevelse.

* Har du for eksempel været vant til at løbe ture eller cykle, skal du være opmærksom på, at svømning er meget anderledes. Muskler i alle dele af kroppen er nemlig i bevægelse, og du kan hurtigt blive udmattet.

Kilder: svømmekonsulent ved DGI Henrik Hansen og svømmetræner i Aalborg Svømmeklub Jesper Grønlund.

– Hvis man godt kunne tænke sig at bruge svømning som motionsform, skal man lære at slappe af i vandet, så motionsformen bliver behagelig og ikke en anstrengende kamp, som man skal igennem, siger Henrik Hansen.

Vand er nemlig et helt andet element at dyrke motion i. De fleste kan nemt gå eller løbe en tur, men i vandet møder du nogle andre udfordringer, fortæller Henrik Hansen.

Husk vejrtrækning

Her er det din vejrtrækning, der skal hjælpe dig. Mange glemmer at fokusere på at puste ud og suge luft ind, fordi det kan føles unaturligt at opholde sig i vandet.

– Tit oplever man, at folk, der kommer i svømmehallen, holder vejret. Du ved selv, hvordan du har det, hvis du hele tiden holder vejret. Det vigtige er, at man får styr på vejrtrækningen. Lær at puste ud under vandet og trække vejret ind over vandet, så man kan lære at slappe af, siger Henrik Hansen.

Svømmekonsulenten anbefaler, at du starter med brystsvømning. Som nybegynder er det rart at ligge på maven, fordi det er nemmere at flyde i den position, og fordi du lettere kan komme op og trække vejret.

Gode begyndertrick

Svømmetræner Jesper Grønlund træner blandt andet begynderholdet for voksne i Aalborg Svømmeklub, og han har en simpel øvelse, han altid bruger for de nye.

Stil dig i vandet i kanten af bassinet, og tag så en god indånding. Derefter stikker du hovedet under vandet og puster så meget luft ud gennem næsen, som du kan, og gentager nogle gange.

– Når vi svømmer, har vi kun mulighed for at trække vejret ind, og så er vi nede i vandet igen. Så det er for at vænne dig til, at der er perioder, hvor du ikke lige kan få luft. Nogle fanger det hurtigt, andre tager det længere tid for, siger Jesper Grønlund.

Træningen skal bygges op, så pas på med at lægge for hårdt ud, siger han.

– Efter 45 minutter er der ikke meget energi tilbage, og så falder kvaliteten også drastisk, af det du laver, siger han.

Træn flere gange om ugen

Henrik Hansen anbefaler tre korte træningspas om ugen i begyndelsen.

– Hvis du er helt nybegynder, så vil jeg sige, at du skal starte ud med eksempelvis tre gange 15 minutter om ugen. Få nogle gode oplevelser ud af det frem for at ligge og kæmpe i tre kvarter og have det ad helvede til med det, siger han.

Du vil få den bedste oplevelse, hvis du tager en ven med, eller hvis du tilmelder dig et hold, mener han.

Hvis I er to, er der større chance for, at I får hevet hinanden med ned i svømmehallen. Og når du er en del af et svømmehold, sørger træneren for, at du lærer at svømme korrekt. Det kan være svært at gøre på egen hånd.

Først publiceret: 8. januar 2022
Artiklen er sidst opdateret 23. februar 2022 kl. 13:22

Se, hvad vi ellers skriver om: