Få ny inspiration til grillmenuen

Selv om det ofte ender med hotdogs og burgere er der næsten uanede muligheder for, hvad du kan tilberede på grillen. Her får du inspiration til nye grillretter.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er sommer, solen bager, og duften af grillkul breder sig i haven.

For mange vil det naturlige skridt være at smide nogle pølser eller bøffer på grillen. Det smager skønt, men hvis du har lyst til at gøre lidt ekstra ud af grillmaden, er det slet ikke så svært.

Det fortæller Nikolaj Juel, der er kok og kogebogsforfatter til blandt andet bogen “Grill grønt”.

Salat og salsa

“Nu er det snart aspargessæson. Smid dem på grillen, og bland dem derefter med tomater, salatblade, lidt citron, olivenolie og høvl parmesan over. Så har du en fantastisk salat, der smager af sol og varme,” anbefaler han.

Nikolaj Juel foreslår, at du også laver en mexicansk salsa på grillen.

Her skal du have fat i en støbejernspande, der kan tåle den hårde varme fra grillen. På den smider du hele fed hvidløg, store stykker løg, chilier og tomater. Panden skal derefter direkte på grillen.

“Det hele får en brændt overflade, og det er en del af smagen – så det skal du ikke være bange for,” siger han.

Når grøntsagerne er tilberedte, skal de over i enten en morter eller en foodprocessor og blandes med frisk limejuice og lidt koriander. Så har du en salsa, der for eksempel kan bruges som tilbehør til et stykke kød.

Laks og italienske bruschetta

Carsten Wandorf, til daglig direktør for Fritz Schur Consumer Products, der har skabt grilluniverset grillmestrene.dk, mener heller ikke, at du skal være bange for at udforske grillens mange muligheder.

Han griller selv året rundt. Og selv om fjerkræ og kød ofte er på menuen, så er fisk også blandt favoritretterne.

Det kan for eksempel være en hel side laks.

“Du lægger laksesiden på et stykke stanniol, som du har penslet med olivenolie og krydrer den med lidt citronpeber. Læg laksen på kuglegrillen, luk låget og grill den indirekte i omkring 30 minutter,” forklarer Carsten Wandorf.

Han foreslår også, at du giver dig i kast med de italienske bruschetta.

Først skærer du nogle skiver af et daggammelt brød og griller dem kort på begge sider over direkte varme. Så tager du nogle af de grøntsager, du har i køleskabet – det kunne for eksempel være rød peber, tomater og forårsløg – og skærer dem i små stykker.

Bland grøntsagerne i en skål med lidt olivenolie og læg dem på brødet.

“Grantinér eventuelt med mozzarellaost og læg en skive parmaskinke hen over. Læg bruschetta-brødene på grillen over indirekte varme, læg låget på i fem til ti minutter, og så har du en dejlig forret,” siger han.

Dessert

Har du inviteret gæster på grillmiddag er det oplagt at slutte af med en dessert – og den kan faktisk også tilberedes på grillen, forklarer Nikolaj Juel. Han foreslår, at du laver grillede ferskener.

Her skal ferskenerne først grilles og derpå lægges i en støbejernspande sammen med likøren amaretto, lidt sukker og vanilje. Herefter tildækkes panden med enten et låg eller noget stanniol.

“Så sætter du det hele tilbage på grillen ved en lavere varme og lader det stå i ti minutter. Retten serverer du med enten creme fraiche eller vaniljeis, og det smager sindssygt godt,” siger Nikolaj Juel.

Først publiceret: 1. maj 2023
Artiklen er sidst opdateret 28. april 2023 kl. 13:54

Se, hvad vi ellers skriver om:

og