Træt af kedelige grøntsager? Sådan pifter du dem på grillen op

Grillet grønt behøver bestemt ikke at være kedeligt. Læs her, hvad du kan gøre for at spice grøntsagerne op eller servere dem som en lækker ret i sig selv

Få gode råde og tips til, hvordan man griller grøntsager på en lækker måde.

Mange er sikkert vant til at smide koteletter og røde bøffer på risten, når foråret nærmer sig, og man har fundet grillen frem fra haveskuret.

Men faktisk kan grøntsager blive mindst lige så spændende på grillen – man skal bare huske at give dem lidt kærlig opmærksomhed.

“Man skal gøre sig mindst lige så meget umage med grøntsager, som man ville gøre med kød,” siger Nikolaj Juel, der er kok og kogebogsforfatter til blandt andet bogen “Grill grønt”, og fortsætter:

“De fleste kan godt finde ud af at marinere noget kød, men de færreste gør det med grøntsager. Det er der, hvor man tit taber folk, for så kan det godt blive kedeligt.”

Ifølge Nikolaj Juel er der også større sandsynlighed for, at børnene får lyst til at smage på grøntsagerne, hvis man bruger tid på at gøre noget ud af dem.

Mange muligheder

Det kan for eksempel være at marinere aubergine med olivenolie, citron, mynte og chili.

FAKTA: Grill grøntsager ved forskellig varme efter type

- Du kan grille både ved direkte og indirekte varme, og det er godt at være opmærksom på, når du skal grille forskellige typer af grøntsager.

- Hårde grøntsager, såsom kartofler og græskar, skal du helst give indirekte varme, så du ikke brænder dem, inden de er gennemstegt.

- Du kan give dem indirekte varme på en gasgrill ved at justere på varmen og på en kulgrill ved at skubbe alle kul over i den ene side.

- Andre grøntsager har bedst af direkte varme i kort tid. For eksempel asparges.

Kilde: kok og kogebogsforfatter Nikolaj Juel

Du kan med fordel også spice dine grønne asparges op, uden det behøver være omfattende.

“Hvis du griller asparges, så brug en god olivenolie, noget citron, parmesan og lidt salt og peber – så har du en dejlig forret,” siger Nikolaj Juel.

Han foreslår også tahindressing – som er baseret på sesamsmør – som et godt supplement til grillede grøntsager.

“At man giver det en form for dressing eller marinade, så det bliver piftet op, gør en stor forskel – både for børn og voksne,” siger han.

Grillet salat

Anders Jensen, der er medlem af Det Danske Grill Landshold og ansvarlig for Weber Grill Academy, bruger grillen ofte. Og så er det vigtigt at grille andet end røde pølser og bøffer, så det ikke bliver for ensformigt, og alle kan være med, siger han.

Anders Jensen foreslår, at man griller salaten. Så er der noget på grillen til hver en smag, uanset om man ikke er til kød, eller man bare godt kunne tænke sig et grønt supplement til hovedretten.

“Du tager et spidskålshoved, halverer det, og griller det med skæresiden nedad. Når det får lidt brændte blade nedad, vender du det, så det danner en slags skål. Så kan du give det et par smørklatter, salt og peber,” siger Anders Jensen.

Det samme kan man gøre med hjertesalat eller romainesalat og eventuelt rive parmesanost hen over ved servering.

Læs mere om mad, opskrifter og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 13. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret 16. maj 2022 kl. 10:36

Se, hvad vi ellers skriver om: