Det sker der, når du spiser kød

Hvordan påvirker forskellig slags kød din krop, og hvad er sundest? Få svaret her.

Kød inddeles i ’hvidt kød’ og ’rødt kød’, hvor den røde slags ofte er udskældt.

En saftig og mør bøf stegt til perfektion. Det lyder lækkert, ikke?

Det er der i hvert fald mange, der godt kan lide at sætte tænderne i, men det er ikke alle, der er klar over, hvordan forskellig slags kød påvirker kroppen.

Det røde kød stammer fra firbenede dyr som f.eks. okse, kalv, svin, lam, får og ged, mens kylling, and, gås, kalkun, due og fasan bliver kaldt hvidt kød.

Kød og fordøjelse

Det er en misforståelse, at kød er svært at fordøje, for ligesom med alt andet mad nedbrydes og fordøjes kød af enzymer i mavesækken og tyndtarmen. Men der, hvor kød adskiller sig fra andre madvarer, er, at det koster meget energi at nedbryde kød.

Jo mere du tygger kødet, des mindre vil kødstykkerne blive, og dermed vil kødet være nemmere at nedbryde. Stegt kød er sværere at nedbryde end kød, der er kogt.

Kød og sygdom

Der er ingen tvivl om, at forarbejdet kød som eksempelvis kød, der er saltet, røget eller tørret samt bacon, pølser og pålægsprodukter er sundhedsskadelige.

Forskningen viser nemlig, at forarbejdet kød øger risikoen for tyk- og endetarmskræft, ligesom det øger risikoen for kræft i spiserør, mave og bugspytkirtel, hvis du får for meget af det.

Rødt kød i almindelighed øger ligeledes risikoen for tyk- og endetarmskræft, mens der ikke er noget, der tyder på, at fjerkræ, dvs. hvidt kød, øger risikoen for kræft.

Fisk og skaldyr kan muligvis være med til at forebygge tyk- og endetarmskræft.

Fødevarestyrelsens anbefaling

  • Skær ned på kødindtaget. Cirka 350 gram kød om ugen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Begræns især okse- og lammekød.
  • Begræns indtaget af forarbejdet kød mest muligt, dvs. kød, der f.eks. er røget, saltet eller tørret.

Man skal dog huske, at selvom anbefalingen går på mindre kødforbrug, så udgør kød en god kilde til protein, vitaminer og mineraler. Derfor bør du inkludere andre kilder til protein og jern, hvis du vælger at minimere eller dropper helt rødt kød.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at kød erstattes af 350 gram fisk om ugen, hvoraf 200 gram bør komme fra fede fisk (sild, makrel, laks og ørred).

Kilde: vorespuls.dk

Først publiceret: 23. november 2022
Artiklen er sidst opdateret 24. november 2022 kl. 8:42

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og