Sådan holder du dig i topform gennem vinteren

Se her hvad du kan gøre for at undgå vinterens sløjhed og holde immunsystemet i topform. 

En sæson med kulde, regn og rusk står for døren.

Her kommer nogle gode råd om, hvad du kan gøre for at undgå vinterens sløjhed og holde immunsystemet i topform.

Det kunne være nærliggende at styrte hen og rydde apotekets hylder for alskens kosttilskud til skyhøje priser. Men løsningen ligger lige foran næsetippen – eller bagved den…

Det enkle og naturlige

En fornuftig tilgang er at dreje på de knapper, som er helt enkle og naturlige.

Kroppen skal have sund mad, hvile, bevæges og sindet fyldes med indhold og ikke-stressende aktiviteter. På den måde lægger du grunden til, at immunforsvaret fører dig sikkert gennem vinterhalvåret og frem til solen igen tanker dig op med D-vitamin.

Jeg har lige rundet 60 år og prøver at gøre det modsatte af, hvad jeg forestiller mig en halvgammel gubbe ville have fyldt dagen ud med før i tiden.

60 år er jo for et par generationer siden; den gang var det nok sofaen og en pibe tobak, forestiller jeg mig.

Men i stedet prøver jeg at genoptage ungdommens lyst til at udfordre mig selv og tage store bidder af livets menukort.

Jeg sejler og spiller tennis. Det kan være koldt – også med den snert af diabetes, jeg lusker rundt med –  men hellere pumpe blodcirkulation i hænder og fødder på en kold efterårsdag, end at sidde hos fodterapeuten og beklage mig.

Om Anders Bach

Mindst 285.000 danskere har diabetes og folkesygdommen rammer flere og flere.

Den gode nyhed er, at modsat mange andre sygdomme, kan man gøre utrolig meget selv, ved nogle nemme omlægninger af kost og livsstil.

Det gjorde Anders Bach, da han fik konstateret type 2 diabetes. Efter nogle år med medicin tog han sagen er egen hånd. Han lagde sin livsstil om til sund mad og motion.

Han har skrevet bestseller-bogen ”Sådan – medicinfri og 10 kilo lettere” om vejen til et sundere liv med styr på vægten, diabetes 2 og kolesterol.

Nu formidler han sin viden og personlige erfaringer videre i klummer i Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Anders Bach, født i Aarhus, 1962, er kostkonsulent, coach samt foredragsholder. Han driver virksomheden sundfornuft.info med personlig rådgivning, kurser og holder foredrag om kost, livsstil, diabetes 2 og kolesterol.

Du kan læse mere om Anders Bach her

Når kroppen bliver brugt, trænges aldersbetingede skavanker op i en krog.

4 knapper, du kan dreje på

Der er flere knapper at dreje på, når det gælder den sunde tilgange til vinterhalvåret.

1. Søvn

Det er faktisk OK at gå lidt i vinterhi. Sove lidt mere i de mørke måneder og gerne følge lysets rytme i perioden.

Det er bevist, at ekstra søvn kommer dig til gode, og når den gode nattesøvn er sikret – måske også med en middagslur – så er der overskud og lyst til næste punkt.

2. Motion

Lysten skal jo gerne drive værket, så det kan være en mere sikker løsning at vælge noget, du virkelig nyder at gøre eller aktivitet, som kan genoptages?

Hvis du ikke er til havearbejde eller svømmeture i havet, så må du erstatte disse aktiviteter med nogle andre ting om vinteren, som kan reducere risikoen for infektioner og sygdomme.

Gå ture i naturen  (der findes grupper som organiserer), lufte hunden – og så er der rigtig mange træningscentre, som har målrettet hold som er lidt oppe i årene. Alle kan være med, og det er hyggeligt, at der ligger fem andre og pruster på gulvet.

3. Kost

Nødvendige næringsstoffer og vitaminer indtages stadig bedst igennem rigtige fødevarer – ikke kosttilskud. Selvfølgelig kan du supplere vinteren med D-vitamin (som Sundhedsstyrelsen anbefaler) sammen magnesium og den klassiske vitaminpille.

Men det er kosten, der  er altafgørende.

Store kålsalater med et fyrværkeri af vitaminer og smagsgivere som granatæblekerner, nødder  og for eksempel fetaost skubber i den rigtige retning. Husk masser af dressing!

Kød indeholder også vigtig næring som jern, A-B-vitamin, zink og selen samt selvfølgelig protein. Spar ikke på sovs som broccoli er god til at suge op…så er der både sundhed og nydelse.

4. No stress

Nydelse er vigtig – som kontrast til fysisk og psykisk stress.

Ofte er vi lidt for hårde og dømmende overfor os selv. Stresser vi os selv, kommer kroppen i en belastningstilstand, som ikke er godt for helbredet.

Det kan spille virus og bakterier ind på banen.

Så – vær god ved dig selv: Fyld batterierne op med god søvn, mad og positive oplevelse og livsindhold. Så er der overskud til at dyrke motion, som giver det sidste ekstra boost til et godt immunforsvar.

Læs mere om sundhed, velvære og andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 19. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret 19. oktober 2022 kl. 6:33

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , og