Få mest muligt ud af din træning med den rette kost
Betyder det noget for din træning, hvad du spiser? Og hvad er godt at spise? Få svaret her.
Hvis man gerne vil have det optimale ud af træning, er det en god idé at kigge sin kost efter i sømmene.
Det er nemlig ikke lige meget, hvad din kost består af, da kroppen har brug for forskellig slags mad afhængig af den motionsform, du dyrker.
Styrketræning og muskelopbygning
Er du glad for at styrketræne og gerne vil opbygge muskler, skal du holde øje med dit indtag af proteiner, som er musklers byggesten. De findes i kød, fisk, bønner, linser og mejeriprodukter.
Når du skal sørge for et godt proteinindtag, er det vigtigt, at du ikke blot sørger for dette før, under eller efter træningen, men i stedet sørger for at få proteiner i løbet af hele dagen. Tænk gerne proteiner ind i alle dagens måltider, så kroppen hele tiden har noget at arbejde med.
De officielle danske anbefalinger på proteinindtag lyder på 0,8-1,5 g protein pr. kg kropsvægt (1,1-1,3 for personer over 65 år).
Konditionstræning og udholdenhed
Hvis du løber, cykler eller dyrker en anden form for konditionstræning, skal du være obs på kulhydrater, som du får fra især grøntsager, frugt, brød, ris, kartofler og pasta.
Det er bedst at vælge de grove brødtyper, fuldkornspasta og fuldkornsris, da de indeholder flere fibre og mere næring til din krop.
Træner du derimod til halvmaraton, maraton eller andre motionsformer, som kræver, at kroppen skal præstere over længere tid, så skal du tænke over at få godt med kulhydrater. Undervejs i f.eks. et halvmaraton kan du nuppe en banan eller lidt druesukker, som kan give kroppen den hurtige energi, den har brug for, når den er ved at gå sukkerkold.
Husk det gode fedt
Uanset motionsform må du ikke glemme at spise det gode fedt, som du eksempelvis får fra nødder, avocado, fisk og gode olier.
Fedtstoffer er nødvendige for, at kroppen kan optage visse vitaminer og har indflydelse på hormonerne i kroppen, der er med til at sørge for, at du kan præstere godt, når du motionerer.
Kilde: krop-fysik.dk
Først publiceret: 10. november 2022
Artiklen er sidst opdateret 10. november 2022 kl. 14:25