Sandt eller falsk? Få styr på 10 madmyter

En række myter er skyld i, at alt for meget mad ryger i skraldespanden uden grund.

247.000 tons spiselige fødevarer ryger hvert år i skraldespanden i de danske hjem. Og ofte uden grund.

1. Græskar skal altid skrælles – på grund af den hårde skal

Falsk: Skrællen fra et græskar bliver mør under varmebehandling, og du behøver derfor ikke at skrælle græskar. Men sørg for at skylle det godt inden brug. Husk også, at du kan riste græskarrets kerner og anvende dem som snacks eller som topping på salater.

2. Grønne kartofler skal kasseres

Sandt: Hvis kartofler har grønne pletter, kan det være tegn på, at de har et højt indhold af giftstoffet solani, og skal derfor smides ud. Det grønne på kartoflen dannes, hvis den får for meget sollys. Opbevar derfor dine kartofler mørkt og køligt ved ca. 5-8 grader.

3. Yoghurt skal smides ud, hvis datomærkningen er overskredet

Falsk: Datomærkningen “Bedst før” er kun vejledende. Brug derfor altid din smags- og lugtesans til at vurdere, om yoghurten kan spises. Da yoghurt er et syrnet produkt, kan det i mange tilfælde stadig spises, selvom datoen er overskredet. Af samme grund har en række producenter føjet ‘ofte god efter’ til ‘bedst før’-datomærkningen.

4. Syltetøj med mug kan spises, når muggen er skrabet af

Falsk: Er der mug eller skimmel på dit syltetøj, skal hele glasset kasseres. Syltetøj er en ”blød” råvare, og svampesporer spreder sig hurtigt til hele glasset.

5. Er der mug på bare én skive af rugbrødet, skal det hele kasseres

Sandt: Brød med mugpletter skal du altid smide ud. Skimmelsvampen kan have spredt sig til hele brødet, uden du kan se det.

6. Fjern skimmel på skæreosten og spis resten med velbehag

Sandt: Fast ost kan godt bruges, selvom der har været mug på. Du kan nøjes med at skære muggen væk med et snit, der går et par centimeter rundt om mugpletten.

7. Det er farligt at genopvarme mad med persille eller spinat

Falsk: Det er ikke farligt at spise genopvarmet mad med persille eller spinat. Retter med persille og spinat kan indeholde jordbakterier, men holder du en god køkkenhygiejne ved at skylle grønt, varme retterne godt op og især være opmærksom på at nedkøle maden korrekt (ned til 10 grader i centrum af retten inden for tre timer) samt genopvarme retten til minimum 75 grader.

8. Bananer kan ikke blive for brune

Sandt: Bananer kan du altid spise – brune eller ej. En moden banan kan sagtens spises, uanset hvor brun den er blevet, der er blot tale om en omdannelse af sukkerarter. Overmodne bananer er perfekte til smoothies eller banankage, fordi de giver en dejlig konsistens og en ekstra sød smag. Husk, at du kan altid fryse overmodne bananer i stedet for at smide dem i skraldespanden.

9. Kødsovs må kun genopvarmes én gang

Falsk: Det er en myte, at man kun kan genopvarme maden én gang. Du kan godt genopvarme maden flere gange, hvis du gør det med omtanke. Det, som kan blive påvirket, er den kulinariske kvalitet – altså smag og konsistens, ligesom næringsværdien kan ændres. Du skal dog være opmærksom på at nedkøle maden korrekt (ned til 10 grader i centrum inden for 3 timer) og genopvarme den til minimum 75 grader.

10. Der må ikke være pels på champignon

Falsk: Hvis du ser hvid pels på roden af dine champignoner, så er det deres eget mycelium og ikke skimmelsvampe. Dette kan du blot fjerne sammen med evt. rester af jord.

Kilde: Arla, Arla Fonden og Too Good To Go.

Først publiceret: 13. november 2022
Artiklen er sidst opdateret 17. juli 2023 kl. 15:52

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og