Kan du huske dengang vandgrød var hverdagsmad?

Det kan 79-årige Lis Sørensen. For hende er grød stadig en dejlig ret, som er nem at lave og som er på menuen mindst hver fjortende dag.

"Jeg tror, der er mange på min alder, der kan huske, da grød var hverdagsmad," siger Lis Sørensen.

“Jeg kan godt lide, at mad er enkel og let at lave. Derfor går jeg mange gange tilbage til min barndoms opskrifter. Rismelsgrød og frugtgrød er nogle af mine favoritter,” siger Lis Sørensen, der er 79 år.

Grød var med til at spare på kødet

Selvom Lis kan lave mange af retterne uden kogebog, finder hun alligevel indimellem de gamle kogebøger frem.

En har hun har arvet efter sin mor. En anden ”Køkkenbog for unge piger” har hun fået på et aftenkursus i madlavning, som hun tog tre vintre i træk, da hun var ung.

“Nogle gange laver jeg grød, hvis jeg har en sjat mælk tilbage i køleskabet, som trænger til at blive brugt. Det er også for at undgå madspild,”, siger Lis.

Det er let at lave og smager godt

Når hun laver grød i dag, er det ikke på grund af økonomien.

Men simpelthen fordi, det smager godt, og fordi det er en let måde at lave mad på.

“Hvis jeg har glemt at tage noget ud af fryseren, så er det nemt at sætte mælk over til en omgang rismelsgrød,”, siger Lis.

“Mælken skal op at koge, så tilsætter du rismel rørt ud i lidt kold mælk og lader det koge igennem. Så smager du til med salt, drysser med kanel og en klat smør, og så har du et godt måltid,” forklarer hun om fremgangsmåden.

Når det er sagt, så skal man skal være opmærksom på at variere sin kost og huske at få sine grøntsager, understreger Lis.

Hun laver grød cirka en gang hver 14. dag. Hvis hun sjælden gang spiser to retter, er det typisk en omgang grød til dessert.

“I dag laver jeg grød som hovedret, for jeg kan normalt ikke spise to retter. Men nogle gange spiser jeg lidt jordbær- eller abrikosgrød til efterret.

Jeg køber det færdiglavet for at være helt ærlig. Jeg kan få 500 gram for 9 kroner. Til den pris, kan jeg ikke lave det selv,” siger Lis, der bor i lejlighed i Husum.

“Tænk tilbage på de gamle dyder, siger Lis. Den smag af kød eller hvad du nu har i gryden er fin, som den er. Det andet er bare fyld,” mener Lis.

Mad skal smage af sig selv

Når Lis foretrækker det mere traditionelle køkken, er det blandt også fordi, hun synes, at mad i dag er for kompliceret.

Meget af den udenlandske mad, som vi har taget til os, kræver ofte, at man skal købe mange specielle ingredienser og krydderier. Det både dyrt og stiller sig i vejen for smagen, hvis man spørger Lis.

“I dag putter man så mange krydderier i, at man ikke kan smage smagen i for eksempel kødet eller grønsagerne.

Det er jeg lodret i mod. Jeg foretrækker, at maden er let at tilberede og at den smager af det, den smager af,” siger Lis.

Lis har lavet mad siden, hun var barn

Som efterkrigstidsbarn lærte Lis tidligt at lave mad, at spare på pengene og få mest muligt ud ad råvarerne og af resterne. Men maden var også noget hun ”bare ville lære”.

Som 12-årig var hun så dygtig i køkkenet, at hun kunne afløse sin mor ved komfuret. Og som 14-årig blev hun ung pige i huset hos en familie i Odsherred, hvor både manden og konen gik på arbejde og hvor hun også skulle gøre rent og passe tre små børn.

Senere kom hun i huset hos en ostegrosserer  i København og siden hos en ingeniør i Hellerup, inden hun som 19-årig blev gift og skulle lave mad til sin egen familie, som med tiden blev til fire.

Grød er in igen - opskrift på vandgrød

Vandgrød fik en opblomstring under 1930’ernes økonomiske krise, og var hverdagsmad for mange familier. Nu er grød er blevet in igen, fordi det er sundt, billigt og nemt at lave.

Vandgrød er grød, der laves på vand kogt sammen med for eksempel byggryn, ris eller havregryn. Her er opskriften på bygvandsgrød til 4 personer fra Lis´ kogebog

2 l. Vand

300 gram mellemfine byggryn

1 tsk salt

Kogetid: 1 timer

Vandet bringes i kog, grynene drysses i under omrøring og saltet tilsættes. Når gryden koger igen, lægges låget på, og grøden koger færdig ved svagt blus. Rør af og til gryden for at undgå, at grynene lægger sig på bunden og brænder på. Vandgrød serveres med sødmælk og sukker, frugtkompot eller æblerasp. Små æblestykker kan også koges med i grøden de sidste 10-15 minutter.

Fra ”Køkkenbog for unge piger” - udgivet af foreningen af danske husholdningslærerinder.

 

Læs mere om opskrifter, oplevelser og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 9. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret 8. oktober 2022 kl. 20:15

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og