Undgå madspild: 4 opskrifter på skøn reste-mad

Ved at udnytte dine rester kan du spare mange penge på dit månedlige madbudget. Kom med din opskrift på reste-mad - og vind supergavekort på 300 kroner.

Fødevarepriserne buldrer op og er nu steget med 10 procent siden samme tid sidste år, viser tal fra Danmarks Statistik.

Samtidig bliver der ifølge Miljøstyrelsen hvert år smidt 247.000 tons spiselige fødevarer i skraldespanden i de danske husholdninger. Det rammer den enkeltes pengepung, men har også store miljømæssige konsekvenser.

En ny undersøgelse foretaget af madspildsaktøren Too Good To Go peger på, at frugt og grøntsager er højest på listen over fødevarer, som oftest bliver kasseret om sommeren.

Her peger 41 procent på, at det især er frugt og grøntsager, som de smider i skraldespanden.

Men der er ingen grund til at smide dine frugter og grøntsager ud, selvom det måske har ligget i grøntsagsskuffen lidt for længe eller er tæt på sidste salgsdato.

Det handler blot om at være kreativ og udnytte, at modent frugt og grønt har ekstra meget smag.

Her er fire opskrifter fra Too good To Go, der viser, hvordan du nemt kan forvandle dine slatne og overmodne frugter og grøntsager til velsmagende sommerretter.

Ispinde med overskudsfrugt/bær

Ispinde er den perfekte forfriskning i det varme sommervejr, som man altid burde have i fryseren. Og så kan de laves med utallige forskellige frugter og bær, der gør dem til en oplagt anti-madspilds-snack.

8 stk.

Ingredienser

2 bananer (så brune som muligt)

1 bakke med røde/mørke bær
½ dl saftkoncentrat – fx hyldeblomstsaft eller rabarbersaft
Evt. 50 g mørk chokolade
Udstyr:

Forme og pinde til at lave ispinde

Fremgangsmåde

  • Blend bananer, bær og saftkoncentrat i en blender
  • Fyld is-massen i formene
  • Sæt en pind i alle formene og kom dem i fryseren til de er helt frosne
  • Pynt eventuelt dine ispinde med smeltet mørk chokolade og/eller frysetørret bær eller hakkede nødder

Friske forårsruller

Brug dine overskydende grøntsager til friske forårsruller, der er nemme at lave, og som kan laves med netop de grøntsager, der gemmer sig i grøntsagsskuffen.

10 stk.

Ingredienser

1 pakke rispapir
En rest kål (for eksempel spidskål, blomkål, broccoli, hvidkål med mere)
1 løg (for eksempel forårsløg, porre, rødløg)
1 rodfrugt (for eksempel gulerod, pastinak, rødbede, selleri)
1 peberfrugt
2 æg

Fremgangsmåde

  • Snit kål, gulerødder, løg og peberfrugt i tynde strimler
  • Pisk æggene sammen med lidt salt, sukker og soya
  • Steg æggemassen til så tynde pandekager som muligt, rul dem derefter sammen, og snit det i fine strimler.
  • Saml forårsrullerne ved at dyppe rispapiret i kogende vand, kom dem på et skærebræt og fyld rispapiret med 1 spsk. af hver ingrediens på den nederste tredjedel af papiret. Fold den korte side henover fyldet, derefter “siderne” – og rul derefter fremover den lange side
  • Servér rullerne med en dip – for eksempel på soya, citrus, fiskesauce og sesamoli

Gazpacho

En lækker, kølig, frisk og læskende suppe. Og da den ikke skal tilberedes er den oven i købet hurtig at lave! Lav den i enten en rød eller grøn udgave alt efter hvilke frugter og grøntsager, du har til overs.

1 liter suppe

Ingredienser

750-1000 gram blandede frugt og grøntsager
Eddike/citron/lime
Croutoner

Fremgangsmåde

  • Skræl det der skal skrælles og hak det groft
  • Blend det hele til en homogen masse og sigt det eventuelt for kerner
  • Smag suppen til med salt, sukker og eddike
  • Servér suppen med en isterning, hakkede urter og croutoner på siden – de bliver hurtigt bløde nede i suppen

Grøn gazpacho – eksempel på frugt og grønt

Agurk, grønne meloner, avocado, grøn peberfrugt, kiwi, grønne/gule tomater, grøn chili.

Rød gazpacho – eksempler på frugt og grønt

Tomat, vandmelon, rød peberfrugt, jordbær, hindbær, ribs, agurk uden skræl, rød chili.

Pastasauce med overskudsgrøntsager

Man kan også altid lave en pastasauce af sine skæve ender og rester af grøntsager. Ligesom med Gazpacho er det en god ide at tænke på farverne – medmindre man ikke har noget imod brun.

Til 2 personer

Ingredienser

1 avocado
2 forårsløg
2 hvidløg
Rester af krydderurter – mynte og basilikum
30 gram ost (for eksempel feta)
Citron, salt og olivenolie
200 gram pasta

Fremgangsmåde

  • Snit og hak grøntsagerne groft, så de kan blendes med en stavblender – hvis grøntsagerne er for grove til at blende, kan man med fordel koge dem i det samme vand, som man koger pasta i – for at blødgøre dem
  • Blend indtil saucen er homogen og smag til med citron, salt og olivenolie
  • Kog pastaen som angivet på pakken, og dræn vandet fra – men gem lidt i en kop
  • Vend pasta og sauce i den varme gryde – juster konsistens med lidt kogevand
  • Anret pastaen med lidt ost på toppen og nogle enkelte blade fra krydderurterne

Hvad er din opskrift på reste-mad

Bruger du frugt, grøntsager og andet til reste- eller datomad?

Kom med din opskrift og del den med andre på Faglige Seniorers Facebook-side. Vi trækker lod om et supergavekort på 300 kroner blandt alle opskrifter. Vi trækker vinderen mandag 25. juli.

 

 

Først publiceret: 17. juli 2022
Artiklen er sidst opdateret 20. juli 2022 kl. 10:08