Vask op i hånden med succes: Prøv disse tricks

Undgå at vaske op med en svamp, og lad gerne opvasken lufttørre på et praktisk indrettet stativ, hvis du vil sikre, at dit service bliver ordentligt rent.

Opvask kan være en sur pligt, men det kan også blive en god fælles oplevelse, hvis man har de rette redskaber såsom en god opvaskebørste og et godt opvaskestativ.

Beskidte tallerkener, skåle og gryder er en daglig rengøringstjans for dem, der ikke har en opvaskemaskine.

Det kan være en sur pligt, men det kan også blive en god oplevelse, hvis man har de rette redskaber såsom en god opvaskebørste og et godt opvaskestativ.

Det siger Anne Grete Rasmussen, der er indehaver af hjemmesiden FruGrøn og rengøringsekspert hos Videncentret Bolius.

Man skal dog helst gå uden om at bruge en svamp til opvasken, siger hun.

– Undersøgelser har vist, at der ophober sig flere bakterier i en svamp. Den er fugtig indvendig, og bakterier vokser i fugt. Selv om man prøver, er det meget svært at få sådan en til at blive helt tør.

Brug en god børste

Derfor anbefaler hun, at man anskaffer sig en god børste og sørger for, at den efter brug sættes med hårene opad fremfor at stå eller ligge i vasken. Det vil nemlig også give risiko for bakteriedannelser i børsten.

Insisterer man på at bruge en svamp, skal den skiftes meget ofte og vaskes ved 60 grader, siger Niels Ladefoged Nielsen, der er mikrobiolog ved kontoret for Foder og Fødevaresikkerhed i Fødevarestyrelsen.

– Får man ikke vasket svampen ved tilstrækkelig høj temperatur, kan der opbygge sig en biofilm – nogle bakterier – der bare kan overføres direkte til det, man vasker op. Og så kan det sådan set være lige meget at vaske op.

Rækkefølgen er vigtig

Under selve opvasken er det muligt at bruge enten en balje eller rindende vand. Ifølge Anne Grete Rasmussen er en balje oplagt ved større opvaske, mens en mindre opvask sagtens kan klares under rindende vand.

Det vigtigste er dog rækkefølgen, man vasker servicen op i, for at sikre den bedste hygiejne.

– Man skal altid starte med det, der skal i munden. Glas og bestik først. Derefter tallerkenerne og så andre ting som gryder, siger hun.

Skum gør ikke rent

Anne Grete Rasmussen råder til, at man går efter miljømærkede opvaskemidler, som er mere koncentrerede. Det betyder, at man ikke skal bruge så meget opvaskemiddel ad gangen.

Derudover punkterer hun myten om, at der skal være skum i en vaskebalje, for at servicen bliver ren nok.

– Skum gør ikke rent. Skum er bare irriterende. Fyld derfor først opvaskemiddel i, efter at baljen er fyldt med vand, siger hun.

Opvask har godt af at tørre selv

En anden central del af opvasken er selve tørringen.

Selv om et opvaskestativ måske ikke er det mest dekorative at have stående i køkkenet, vil det gøre opvasketjansen betydeligt nemmere, hvis man har et stativ, der er stort og har særlige pladser til både tallerkener, bestik og krus.

På den måde behøver man heller ikke tørre al service af, når man vasker op. Opvasken har nemlig godt af selv at tørre, siger Niels Ladefoged Nielsen.

– Lufttørring er absolut godt, hvis man kan slippe afsted med det.

Vigtgt at skifte viskestykke

– I det øjeblik, man bruger viskestykker, som ikke er helt rene, kan man starte forfra, fordi der kan komme mikroorganismer over på, siger han.

Er der alligevel behov for at tørre opvasken af, er det vigtigt at skifte viskestykkerne ofte samt at have viskestykker til forskellige ting, bemærker Anne Grete Rasmussen.

Hun anbefaler viskestykker af hør eller bomuld til at tørre opvasken.

Læs mere om køkken, hus og have samt mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Er opvaskemaskinen mere miljøvenlig?

* Vasker du op under rindende vand, bruger du ifølge Forbrugerrådet Tænk op til 720 liter vand, hvis du tager en opvask svarende til 12 kuverter.

* Nye, energivenlige opvaskemaskiner bruger derimod helt ned til ti liter vand per opvask.

* Derfor kan det være mest effektivt og energivenligt at bruge opvaskemaskine frem for at vaske op i hånden.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

Først publiceret: 18. april 2022
Artiklen er sidst opdateret 20. april 2022 kl. 14:31

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og