Spar på vandet OG få rene tallerkener alligevel

Det er ikke nødvendigt at skylle brugt service grundigt af, før man stiller det i opvaskemaskinen. I stedet skal man ofte rengøre filteret, siger ekspert.

I denne tid, hvor energi er blevet dyrt, er der mange penge at spare ved at sætte maskinen til at køre om natten eller i dagtimerne, hvor prisen på el er billigere.

Bør tallerkener, glas og bestik skylles af, før det stilles i opvaskemaskinen?

Ikke nødvendigvis, lyder det fra Anne Grete Rasmussen, der er indehaver af hjemmesiden FruGrøn og rengøringsekspert hos Videncentret Bolius.

Selv om mange har for vane at skylle servicen grundigt af, er det faktisk nok blot at fjerne de værste rester ved eksempelvis at skrabe dem i skraldespanden med bestikket.

– Mange af de tabs, vi kommer i opvaskeren, er beregnet til at tage noget smuds. Så hvis du fjerner det hele, så har det ikke noget at arbejde med.

– Derfor er det slet ikke nødvendigt at skylle alting af, siger hun.

Vaskeprogrammer

Opvaskemaskinen skal gøres ren jævnligt

* Tøm ofte både grov-si og fin-si i bunden af opvaskemaskinen. De skal tages ud og rengøres med opvaskemiddel og varmt vand.

* Når sierne er taget ud, skal afløbet skrubbes med en børste godt ind i krogene. Her kan der nemlig også sidde en del skidt.

* Spulearmen skal også tages ud og gøres rent for madrester og andet snavs.

* Tag også jævnligt de kurve, man sætter service i, ud. Rengør med børste og opvaskemiddel.

* Til sidst gøres rent i alle hjørner og afkroge - både rundt i kanterne og i gummifugen i låget. Afkalk hvor nødvendigt, og kør eventuelt en opvask med citronsyre eller særlig rens.

* Jo oftere maskinen bruges, desto oftere skal den gøres rent.

Kilde: Videncentret Bolius

De fleste opvaskemaskiner har en række forskellige vaske-programmer. Eksempelvis er der ofte et hurtigprogram, som inden for en time kan have vasket maskinens indhold.

Her er mange af den opfattelse, at servicen skal være grundigt skyllet af, for at det hurtige program virker.

Men det er ikke rigtigt, siger Anne Grete Rasmussen.

– De lange programmer er slet ikke nødvendige. Jeg bruger altid kun hurtigprogrammer, og de er mindst lige så effektive til at fjerne smuds, som de længere programmer er.

– Det er oftest et spørgsmål om energideklaration, at en maskine har de længere programmer, siger hun.

Sparer vand

Ved at undlade at skylle servicet af, sparer man også meget vand.

Det kan nemlig hurtigt blive en dobbelt udgift, hvis tallerkener både skylles af, og opvaskemaskinen bruger mange liter vand på rengøringen, siger Jens Kirk Andersen, seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet.

– Ud fra et miljøhensyn så sparer man jo også en del ressourcer, hvis man undgår at skylle af med enten varmt eller koldt vand først.

– Så man kan jo også prøve sig frem: Er det rent, når det kommer ud? Har det blanke overflader? Så var det nok ok, at der var snavs på, siger han.

På trods af at man trygt kan lade det meste snavs sidde på opvasken, er der dog enkelte ting, man helst skal fjerne.

– Der er lavet nogle test at opvaskemaskiner, der har vist, at eksempelvis hakket spinat og persille kan hvirvle med rundt i maskinen og sætte sig på eksempelvis glas.

– Derfor bør sådan noget fjernes, før man sætter opvaskemaskinen i gang, siger Anne Grete Rasmussen.

Lader man rester sidde på tallerkener og anden beskidt opvask, stiller det store krav til, hvor ofte filtret i bunden af maskinen skal gøres rent, bemærker Anne Grete Rasmussen.

Derfor anbefaler hun, at man holder godt øje med filteret, og jævnligt tager det ud og gør det rent.

Læs mere om hus, have og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 31. marts 2022
Artiklen er sidst opdateret 4. april 2022 kl. 11:07

Se, hvad vi ellers skriver om: