17 tip: Sådan sparer du på mad og indkøb

Priserne er på himmelflugt og inflationen er den højeste i 35 år. Se her hvor du kan spare på pengene i hverdagen som senior.

Sådan sparer du på de dyre madvarer.

Det er blevet dyrere at være senior.

Det seneste år har priserne på helt almindelige dagligvarer som mælk, æg og oksekød taget et ordentlig hug op ad.

Årsagen er højere energipriser, mindre produktion på verdensmarkedet og at landbrugets omkostninger til foder og handelsgødning også er stigende.

Sammen med stigende udgifter til gas, el og benzin betyder det, at vi netop nu oplever den højeste inflation i 35 år, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

5 varer, der er blevet dyrere

Disse fødevarer er steget mest i pris på et år*

Pasta: 24,4
Babymad: 17,2
Smør: 19,1
Okse- og kalvekød: 15
Yoghurt: 13,9

*Stigning opgjort i procent. Kilde: Danmarks Statistik

Men hvad kan du selv gøre for at holde udgifterne nede, når du er i supermarkedet for at handle – og når du er i køkkenet derhjemme.

Vi har samlet 17 gode råd, der kan være med til at minimere dine udgifter til madvarer.

Når du handler

1. Planlæg indkøb

Planlæg dine madindkøb, køb kun det du har brug for og ikke for store mængder.

2. Læg en madplan

Læg en madplan, der giver overblik over måltiderne, så du ved, hvad du skal bruge for eksempel den næste uge. Giv plads til fleksibilitet, hvis der pludselig kommer noget i vejen.

3. Lav en indkøbsliste

Skriv en indkøbsliste og gør det til en fast vane at tjekke, hvad der er i køleskabet og skufferne, før du begynder at handle ind.

5. Brug øjnene

Supermarkederne sætter helt bevidst de dyre mærkevarer der, hvor det er nemmest at tage varer. Men der måske et billigere og lige så fint alternativ længere nede på hylden.

5 varer, der er blevet billigere

Disse fødevarer er faldet mest i pris på et år*

Frossen fisk: - 9,7
Chips: - 4,0
Pizza/tærter: - 3,9
Ris: - 1,1
Frossen skaldyr: - 0,7

*Fald opgjort i procent fra marts 2021 - marts 2022. Kilde: Danmarks Statistik

6. Tjek kassebonen

Hver fjerde forbruger fainder fejl på bonen. Tjek om du har betalt det korrekte beløb.

Når du er hjemme

7. ”Dette-skal-spises-snart”

Reservér en hylde i køleskabet til mad, der snart skal spises. Det giver et godt overblik over, hvad der skal spises først.

8. Spis rester

Brug resterne – enten til frokost dagen efter eller i nye retter. Selv en lille madrest kan godt gemmes. Gør eventelt en dag om ugen til “restedag”.

9. Køl ned

Husk at køle resterne hurtigt ned eller fryse dem ned i mindre portioner. Frys for eksempel pastasovsen i små bøtter, så er den klar til næste gang. Og frys risene og brug dem i brød, boller eller en lækker fried rice-ret.

10. Hent For Resten-app

Brug For Resten-appen fra Forbrugerrådet Tænk, der giver dig tips til at undgå madspild.

11. Brug rigtig temperatur

Maden holder sig længere, når du opbevarer dem korrekt. Du undgår at smide god mad ud, hvis du følger anvisningerne på pakningerne.

12. Opbevar korrekt

Vær opmærksom på, hvilke fødevarer der holder sig bedst på køl, i køkkenskab eller på køkkenbordet. For eksempel bør peberfrugten opbevares i køleskabet, mens tomaterne bevarer smagen bedst på køkkenbordet. Kartofler skal opbevares tørt, mørkt og køligt.

Med denne app kan du få billig mad

I det meste af landet kan du billigt købe alt fra sandwich, sushi og salater til bagerbrød, kager og dagligvarer, som forretningerne har til overs omkring lukketid.

Du bruger appen "Too Good To Go" og henter selv varerne. Typisk er det halv pris eller mere.

Læs mere om "Too Good To Go" og hent appen til din telefon HER

13. Tjek holdbarhed

Ofte kan mad godt spises, selvom den har overskredet ”bedst før”- datoen. Brug sanserne – se, duft og smag. For eksempel er yoghurt eller ost ofte også god dagen efter åbning, selvom ”bedst før”-datoen er overskredet med én eller to dage.

14. Smid ud

Når ”sidste anvendelsesdato” er overskredet, skal du smide varen ud.

15. Udnyt grøntsagerne

Nogle grøntsager kan både spises rå, bagt, kogt eller syltet, for eksempel rødbeder. På den måde kan man sikre, at grøntsagerne bliver brugt op og ikke ender i skraldespanden.

16. ”Genbrug” mad

Lav for eksempel bananpandekager, hvis du har brune bananer, og sylt resten af agurken, så den stadig kan komme med mellemmadden.

17. Spis mindre kød

Kød er en af de dyre fødevarer. Sæt en dag eller to om ugen af til kødfri dag. Du kan også spæde kødet op at tilføje bønner, havregryn eller revne grøntsager.

Først publiceret: 14. april 2022
Artiklen er sidst opdateret 24. april 2022 kl. 11:13

Se, hvad vi ellers skriver om:

og