Sådan gør du din drikkedunk helt ren
Sodavandsflasker er ikke godt at genbruge gang på gang som drikkedunk. Læs hvorfor.
En drikkedunk kan sammenlignes med et glas, som man bruger til at drikke af, og et glas bliver jo vasket op hver dag, fordi det er mest hygiejnisk. Derfor skal en drikkedunk også gøres ren hver dag.
Der kommer nemlig bakterier i flasken, hver gang man sætter drikkedunken til læberne og drikker. Dernæst kan der også dannes kalk inden i flasken, hvis man ikke gør den rent. Igen er kalken ikke farligt, men det kan være slimet og fedtet, og ganske uhygiejnisk.
Bakterierne er også årsagen til at man ikke skal lade andre drikke af sin drikkedunk.
Drikkedunken kan gøre rent med varmt vand, sæbe og en flaskerenser. Den skal ned gennem drikkedunkens smalle hals, og bruges til at gøre drikkedunkens indvendige sider rene. Bagefter skylles drikkedunken med rent vand, og så skal den lufttørre.
Sodavandsflasker ikke til genbrug
Engangsflasker er ikke beregnet til at blive genbrugt gang på gang. Det anbefales at genbruge en almindelig sodavandflaske maksimalt 2-3 gange, og når den renses – altså vaske med almindelig opvaskemiddel – skal man ikke bruge flaskerensere indvendigt, for det laver ridser på indersiden.
Drikkedunke kan sagtens bruges til andet end koldt vand, som saft og saftevand, men de er sjældent beregnet til varme drikke. Her skal du bruge en termokande.
Langt de fleste drikkedunke kan gøres rene i opvaskemaskinen. Bare ikke et vaskeprogram over 80 grader. Derfor skal du heller ikke skolde din drikkedunk. Det risikerer blot at gøre flasken deform.
Til sidst er det heller ikke nødvendigt at bruge skrappe kemikalier til rengøring af drikkedunken som klorin, salt og lignende. Hvis du kommer den i opvaskemaskinen eller gør den rent selv, er det tilstrækkeligt.
Læs om gode tip, råd og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.
Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.
Først publiceret: 30. marts 2022
Artiklen er sidst opdateret 1. april 2022 kl. 7:50