Døde bakterier kan hjælpe læger med at redde liv
Blodforgiftning er en farlig infektion, som hvert år koster mange danskere livet – især blandt dem, der er kommet godt op i årene. Men nu har forskere fundet en metode, der kan stille diagnosen meget hurtigere end tidligere. Og det kan betyde, at flere overlever sygdommen.

Når læger i dag mistænker blodforgiftning, bruger de en bloddyrkning til at finde frem til, hvilke bakterier der er skyld i infektionen. Men den proces kan tage op til flere dage.
Den nye metode fra Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital går i stedet direkte efter DNA fra døde bakterier i blodet.
På den måde kan lægerne på få timer få svar på, hvilken behandling patienten har brug for
Det handler om hurtig behandling
Ph.d.-studerende Morten Eneberg Nielsen, som er en af forskerne bag metoden, forklarer:
“Vi leder efter en meget lille mængde bakterie-DNA i blodet – lidt som at finde en nål i en høstak. Men med avancerede teknikker kan vi finde det og bruge det til at stille en præcis diagnose.”
Overlæge Hans Linde Nielsen fra Aalborg Universitetshospital ser store muligheder i den nye test:
“Jo hurtigere vi ved, hvilken bakterie der er tale om, jo hurtigere kan vi give den rette antibiotika. Det betyder, at vi kan forbedre patientens forløb, forkorte indlæggelsen og i sidste ende redde liv.”
Mindre brug af bred antibiotika
En anden fordel ved den nye metode er, at den også kan være med til at mindske antibiotikaresistens.
I dag får mange patienter bredspektret antibiotika som en sikkerhedsforanstaltning.
Men med en hurtig og præcis test, kan behandlingen målrettes fra starten – og det er både godt for den enkelte og for folkesundheden.
Metoden er så lovende, at forskerne har modtaget en bevilling på tre millioner euro fra BioInnovation Institute.
Pengene skal bruges til at gøre testen klar til brug på landets hospitaler. Målet er klart: at få teknologien hurtigt ud til de patienter, der har allermest brug for den.
Først publiceret: 27. maj 2025
Artiklen er sidst opdateret 27. maj 2025 kl. 11:03