Stop madspild: Opbevar maden korrekt
I Danmark smider vi 247.000 ton madspild ud om året. Af de tons udgør frugt og grønt den største andel. Få gode råd til, hvordan dine madvarer holder sig længere ved korrekt opbevaring.
Det er forskelligt, hvor din fødevare holder sig bedst; om det er i køleskabet, i køkkenskabet, på køkkenbordet eller tørt, mørkt og køligt. Nedenfor får du et overblik over, hvor du bør opbevare dine fødevarer.
I køleskabet bør du opbevare:
- Mælkeprodukter
- Kød – både hakket, helt og skåret
- Pålæg – bør pakkes i en lufttæt beholder efter åbning
- Rodfrugter
- Frisk pasta
- Æg
- Brød (risikere dog at blive tørt)
- Krydderurter (kan også fryses)
- Grøntsager – bør pakkes i en plasticpose
- Gulerødder
- Salat (iceberg, rucola, spinat osv. )
- Forårsløg
- Agurk
- Kål (hvidkål, broccoli, blomkål osv.)
- Ingefær
- Peberfrugter (dog helst 7-10 grader)
- Porrer
- Squash og courgetter
- Hvidløg
- Champignoner
Hold øje med, at temperaturen i køleskabet er 5 °C. Det hjælper på både holdbarheden og fødevaresikkerheden af dine fødevarer.
I køkkenskabet bør du opbevare:
- Fødevarer som ikke er afhængige af temperatur
- Ris
- Tørpasta
- Mel
- Dåsekonserves (uåbnet) – Husk at hvis det åbnes, skal det pakkes over i anden emballage og ind i køleskabet
- Sukker
- Eddike
- Olie
På køkkenbordet bør du opbevare:
- Tomater (i køleskabet stopper modningen, og de mister smag)
- Melon
- Avokado
- Bananer
- Kiwi
- Citroner
Følgende bør du opbevare tørt, mørkt og køligt:
- Kartofler
- Løg
Vidste du, at du kan komme følgende madvarer i fryseren?
- Hvidløg, chili og friske krydderurter (hak dem fint, inden du fryser ned)
- Bløde grøntsager: Tomater, peberfrugt og squash (kan bruges i kødsovs eller dhal)
- Hårde grøntsager: Gulerødder, selleri og broccoli
En tommelfingerregel er, at det, du finder i frysedisken i supermarkedet, kan du også selv fryse ned.
Kilde: Fødevarestyrelsen.dk
Først publiceret: 19. november 2024
Artiklen er sidst opdateret 19. november 2024 kl. 12:23