Sådan afrimer du bedst fryseren

Hvis ikke du har en selvafrimende fryser, skal du selv afrime den 1-2 gange om året. Læs, hvordan du gør.

Det er en god ide at afrime 1-2 gang om året. Eller når rimen er blevet over 5 mm tyk.

Derfor skal du afrime din fryser

Fryseren skal afrimes, fordi den bruger mere strøm, jo mere rim der er i den. For meget rim vil også have indflydelse på fryserens evne til at nå den korrekte temperatur på -18 grader.

For meget is og rim på fryserens kølelegemer og sidevægge nedsætter fryserens evne til at køle. Den isolerende kappe, isen skaber, får fryserens kompressor til at arbejde mere for at opnå de ønskede minus 18 grader, hvilket resulterer i en højere elregning.

En tommelfingerregel siger, at når der er ca. 2 mm rim, stiger fryseren en energiklasse – fx fra A++ til A+, hvilket vil betyde en stigning på ca. 20 % i energiforbrug.

Hvorfor kommer der rim i en fryser?

Rim i en fryser kan ikke undgås og opstår, når du åbner og lukker lågen/døren til din fryser, fordi den varme luft bliver lukket inde og fryser til is på grund af vandindholdet i luften (varm luft indeholder mere fugt end kold luft).

Hvis du vil undgå for meget rim i din fryser, skal du være så hurtig som mulig, når du lægger varer i eller tager dem ud af fryseren.

Hvis der hurtigt kommer rim i din fryser, kan det skyldes en defekt gummiliste, som gør, at lågen ikke slutter tæt. Test, om lågen slutter tæt ved at sætte et stykke papir i klemme. Hvis det falder på gulvet, lukker lågen ikke godt nok.

En dårligt tilsluttende låge giver dig et større elforbrug, fordi kompressoren skal bruge ekstra energi på at nedkøle den varme luft, som konstant trænger ind i fryseren.

Hvordan afrimer du din fryser?

Læs brugervejledningen til din fryser for at se, hvad producenten anbefaler. Men ellers kan du generelt følge disse punkter.

  1. Sluk strømmen til fryseren og tøm den for madvarer, kurve og hylder. Opbevar madvarerne i en køletaske (med køleelementer), i køleskabet (gerne sammen med en masse isterninger i poser) eller evt. udenfor, hvis det er køligt nok. Du kan også pakke varerne ind i aviser og tæpper. Det er bedst og lettest at afrime på et tidspunkt, hvor du ikke har for meget mad i fryseren.
  2. Åben lågen. Som beskyttelse mod evt. strømafbrydelse kan de fleste frysere holde en frysetemperatur i over 24 timer, hvis lågen/døren forbliver lukket. Derfor skal lågen til din fryser stå åben, når du afrimer.
  3. Tag proppen ud. De fleste frysere har en prop eller en afløbsstuds forneden, som du skal tage ud, før du begynder at afrime, så smeltevandet kan løbe ud af fryseren og ikke samler sig i bunden. Sæt en balje under eller læg håndklæder, viskestykker eller aviser rundt om og under fryseren for at undgå oversvømmelse. Udskift dem, når de bliver for våde. Læg også tørre viskestykker eller håndklæder i bunden af fryseren og vrid dem, når de er gennemblødte.
  4. Fjern den løse is. Før du begynder den egentlige afrimning, fjern da de klumper af is, der er til at tage væk med hænderne. Brug gerne handsker, da det hurtigt bliver meget koldt for hænderne.
  5. Sæt en skål varmt vand i fryseren. Det fremskynder optøningsprocessen og gør det nemmere at fjerne islaget. Du må ikke hælde varmt vand direkte i fryseren, da det også kan skade den. Skift vandet, når det er blevet for koldt.
  6. Skrab isen fri. Når islaget er blevet løsere i det, brug en skraber af træ (fx en palet eller ske) til at fjerne det. Du kan også købe særlige plastredskaber til formålet i de fleste hvidvareforhandlere. Brug IKKE hårtørrer, en brødrister eller lignende til at smelte isen, da det både kan skade fryseren og dig selv, da du dermed har vand og strøm tæt på hinanden. Du bør heller ikke hakke i isen med skarpe genstande, da du nemt kan lave mærker og huller i fryseren.
  7. Gør fryseren ren. Brug vand med opvaskemiddel eller evt. universalrengøringsmiddel, hvis fryseren er særlig beskidt. Men brug ikke skrappere midler, da det ikke er godt med for mange kemikalier i forbindelse med opbevaring af fødevarer. Vask også indersiden af låget/lågen, fryserens tætningslister samt de kurve og hylder, du har taget ud. Vask evt. efter med rent vand uden sæbe og tør til sidst med en tør mikrofiberklud. Fryseren skal være helt tør, før du tænder den igen, da der ellers hurtigt kommer et nyt lag rim. Vent med at lægge dine frostvarer tilbage, til fryseren har opnået frostgrader. Læg ikke optøede varer tilbage i fryseren.

Hvor ofte skal du afrime fryseren?

Hvis ikke du har en selvafrimende fryser (typisk med betegnelsen ’NoFrost’), er det en god ide at afrime 1-2 gang om året. Eller når rimen er blevet over 5 mm tyk.

Læs brugervejledningen til din fryser for at se, hvad producenten anbefaler.

Hvor lang tid tager det at afrime?

Den tid, det tager at afrime din fryser, afhænger af, hvor stor din fryser er, og hvor meget rim der i den.

Men hvis dit rimlag fx er 3-7 mm tykt, skal du nok regne med at hele processen inklusive ventetid tager mindst et par timer– under forudsætning af, at du sætter en balje med varmt vand ind/ned i fryseren for at smelte/løsne isen og så løbende udskifter vandet, når det er blevet koldt.

Hvis du bare slukker for fryseren uden at gøre andet end løbende at tørre det vand op, som fryseren udleder under processen, skal du regne med, at afrimningsprocessen inklusive afvaskning og grundig tørring tager meget længere tid.

Hvordan afrimer du din køleskabsfryser?

Hvis du har et kombineret køle-fryseskab, skal du slukke for stikkontakten, hvis du vil afrime, selvom du dermed også slukker for strømmen til køleskabet.

Før du slukker for strømmen til dit kombinerede køle-fryseskab, skal du tømme begge skabe for varer. Du kan med fordel opbevare både køle- og frysevarer sammen, da de gensidigt får et langsommere kuldetab.

Fremskynd afrimningsprocessen ved at sætte en skål varmt vand ind i fryseren og skift den, når den er kold.

Hvis du har et lille køleskab med en frostboks, kan du muligvis nøjes med at skrue ned for køleskabstemperaturen og så sætte en skål varmt vand ind i fryseboksen og lukke bokslåge og køleskab. Efter kort tid kan du fjerne selv et tykt lag rim med en træpalet og tørre efter med en klud.

Bolius - få gratis råd om din bolig

SeniorNews samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

Først publiceret: 16. februar 2022
Artiklen er sidst opdateret 19. februar 2022 kl. 12:15

Se, hvad vi ellers skriver om:

og