Det skal du vide om din eltavle

Er du et stort spørgsmålstegn, når du kigger på din eltavle? Så læs med her.

I årene 2010 til 2022 var der i gennemsnit 44 ulykker med el eller stråling i danske hjem om året.

Eltavlen beskrives som “husets elektriske hjerte”, fordi den modtager strømmen fra elnettet og fordeler den ud i dit hjem og dine elektriske installationer. Samtidig beskytter eltavlen både mennesker, installationer og brugsgenstande mod ulykker, der kan opstå ved overstrøm og fejlstrøm.

De vigtigste komponenter i eltavlen er sikringerne og fejlstrømsrelæet.

Sikringerne er inddelt i grupper, der forsyner hver sin del af boligen med strøm. I danske eltavler kan der både være smeltesikringer og automatsikringer, alt efter hvor gammel eltavlen er.

Sikringer og fejlstrømsrelæ

Smeltesikringerne skal skiftes ud, når de springer, og automatsikringerne kan slås til igen ved at vippe kontakten op. Sikringerne slår strømmen fra i gruppen, når de registrerer overstrøm i installationen, hvilket kan ødelægge den.

Fejlstrømsrelæet kender du måske også som HFI-relæet, HPFI-relæet eller RCD-relæet, alt efter hvor gammel din eltavle er. Det slår strømmen fra i hele eltavlen, hvis den registrerer fejlstrøm. Ved fejlstrøm er der en risiko for, at du kan få stød, hvilket kan være ret alvorligt, men det undgår du med et fejlstrømsrelæ, der virker.

Det må du selv gøre

Der er tre ting, du selv må gøre med din eltavle – resten skal du lade en elektriker om.

  1. Du må slå strømmen fra i grupperne ved at trykke på en knap eller vippe kontakten ned eller op, alt efter sikringstypen, hvis du skal lave elarbejde. Det kan for eksempel være at sætte en lampe op eller skifte en stikkontakt.
  2. Hvis strømmen er gået i din bolig, må du også slå den til igen i eltavlen. Inden da, skal du finde ud af, hvorfor strømmen er gået, og hvis en smeltesikring er sprunget, skal du skifte den ud.
  3. Til sidst på du også gerne teste, om dit fejlstrømsrelæ virker. Vi anbefaler, at du tester det to gange om året, og du kan se, hvordan det skal gøres, lige her.

Først publiceret: 17. maj 2024
Artiklen er sidst opdateret 17. maj 2024 kl. 13:43

Se, hvad vi ellers skriver om:

og