Disse elopgaver må du udføre selv

Du må godt montere en loftslampe, og de hårde hvidevarer er heller ikke noget problem, hvis de vel at mærke kan sluttes til en stikkontakt.

Du må gerne skifte din gamle stikkontakt ud med en ny. Men du må ikke flytte den, for så ændrer du nemlig på den faste installation.

Sidder stikkontakten løst, står dit nye køleskab og venter på at blive tilsluttet, eller mangler der at blive hængt loftslamper op i stuen, er en elektriker guld værd. Men hvad gør du, hvis elektrikeren ikke har tid i den nærmeste fremtid?

En mulighed er selv at trække i arbejdstøjet. For selv om du måske er blevet rådet til at holde dig fra elektricitet, så må du faktisk selv gøre en del, forklarer inspektør Steen Søgaard fra Sikkerhedsstyrelsen.

Du må udskift det du må se

– Groft sagt må du udskifte alt det, du kan se. Det vil sige alt det, der ikke er skjult i vægge og lofter, siger han.

Men inden du finder skruetrækker, bidetang og polsøger frem, kan du med fordel spørge dig selv, om du har færdighederne til at arbejde med el.

– Får du ikke monteret lederne korrekt, og bruger du ikke de rigtige kabler i de rette dimensioner, så kan det i værste fald medføre brand, forklarer Steen Søgaard.

Disse elopgaver må du udføre selv

Du skal som udgangspunkt overlade elarbejde til autoriserede fagfolk. Har du mod på at finde skruetrækker og bidetang frem, må du dog gerne give dig i kast med følgende opgaver:

* Udskifte en eksisterende afbryder med en ny.

* Udskifte en eksisterende stikkontakt med en ny. Men du må ikke flytte den, da det betragtes som en ny installation.

* Montere lamper i eksisterende udtag.

* Tilslutte et køleskab, hvis det kan sluttes til en stikkontakt.

* Tilslutte et komfur, en ovn eller emhætte, hvis disse kan sluttes til en stikkontakt. Skal de derimod kobles til den faste installation, kræver det en autoriseret installatør.

* Tilslutte en opvaskemaskine, vaskemaskine eller tørretumbler hvis den kan sluttes til en stikkontakt, og hvis vandtilførslen kan afbrydes med en stophane.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen.

Hos fagforeningen Dansk El-Forbund har de også set et væld af uhensigtsmæssige elinstallationer i folks boliger gennem årene.

– Vi ser nogle gange, at kablerne simpelthen er for små i diameteren, i forhold til den mængde strøm de skal lede. Det gør dem alt for varme og kan i værste fald medføre brand, siger næstformand Jens-Olav Pedersen.

Føler du dig tryg ved at arbejde med el, er der dog intet til hinder for at skifte en stikkontakt, montere en lampe eller tilslutte et køleskab, hvis det kan sluttes til en stikkontakt.

Vil du undgå stød?

Vil du undgå at få stød, skal du huske at slukke for strømmen. Det lyder måske banalt, men det er vigtigt at indarbejde nogle gode rutiner, når du har med elektricitet at gøre.

– Er du i tvivl om, hvorvidt der er spænding i en ledning, efter om du har afbrudt relæet for den pågældende sikringsgruppe, så tjek med en polsøger, siger Steen Søgaard fra Sikkerhedsstyrelsen og fortsætter.

– Er du i stadig i tvivl, så sluk for al strømmen på din eltavle. Der bliver mørkt omkring dig, men til gengæld er du sikker på, at strømmen er afbrudt.

Giver du dig i kast med at udskifte en stikkontakt, så skal den udskiftes én til én. Det betyder, at du skal bruge de samme kabler og ikke må ændre på placeringen af kontakten.

– Det er en god idé at tage et par billeder af den gamle kontakt, inden du afmonterer den helt. Så er du nemlig sikker på, hvor ledningerne skal monteres i den nye kontakt, siger Steen Søgaard.

Og netop monteringen af lederne i kontakter og lampeudtag er vigtig, når du arbejder med el.

– Du skal spænde dem godt fast, men uden at overspænde. Det er altafgørende, at strømførende kabler er fikseret, så de ikke kan vriste sig løs og skabe kortslutninger.

Læs mere om håndværk, energi og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 25. april 2022
Artiklen er sidst opdateret 2. maj 2022 kl. 8:18

Se, hvad vi ellers skriver om: