Undgå skimmelsvamp efter stormflod

Det er vigtigt, at man håndterer oprydning og genopbygning efter oversvømmelse af bygninger korrekt. Ellers er der risiko for udvikling af skimmelsvamp, advarer Teknologisk Institut.

Man skal sørge for at danne sig et overblik over omfanget af opfugtning i konstruktionerne, inden der affugtes. Det kan senere være afgørende for at kunne danne en korrekt afgrænsning af skaden.

Teknologisk Institut advarer bygningsejere efter weekendens stormflod: Hvis vandet er trængt ind i bygninger, er den efterfølgende håndtering af vandskaderne altafgørende for at forhindre, at skimmelsvamp bliver den næste udfordring.

De fleste problemer med skimmelsvamp opstår typisk mellem tre og seks uger efter oversvømmelsen, men instituttet råder til at være opmærksom på problemet og tage hånd om det i tide, hvilket bør ske allerede i dagene lige efter oversvømmelsen.

Det kan du selv gøre

Den gode nyhed til de hårdt ramte bygningsejere er, at der er en række ting, som de selv kan gøre for at sikre, at alt vandet er væk fra bygningen.

“Skimmelsvamp kan opstå, når der trænger fugt ind bag beklædningsplader, op bag tapeter, ind mellem gipsplader eller ind under gulvbelægningerne. Her vil affugtning og ventilation kun have en yderst begrænset effekt. Derfor skal man sikre, at bygningen er tørret effektivt. Det betyder bl.a., at man skal fjerne gipsplader, isolering, væv, filt, linoleum osv., der har været i berøring med vand,” siger centerchef Thor Hansen, Teknologisk Institut.

Pas på de skjulte skader

Det er vigtigt at være opmærksom i tiden efter oversvømmelsen, da der kan være trængt vand ind på steder, hvor man ikke med det blotte øje kan se det. Det er de skjulte skader, der for alvor kan blive et problem.

“De skjulte skimmelangreb bliver typisk først opdaget, når der konstateres en kraftig, tung lugt i det tidligere opfugtede område. Den kan opleves som en kvalmende, sødlig lugt, og beskrives ofte som en kælder- eller sommerhuslugt,” fortæller Thor Hansen.

“I værste fald opdager man først skimmelsvampangrebet, når brugerne af bygningen reagerer på svampevæksten. De typiske gener er irritation af slimhinderne, vejrtrækningsproblemer, hovedpine og koncentrationsbesvær.”

Professionel hjælp kan blive afgørende

Efter en vandskade er det vigtigt at få fjernet eller åbnet alle lagdelte konstruktioner, som kan være opfugtede.

Hvis man har mistanke om, at ens ejendom kan være ramt af skimmelsvamp, kan det være en stor fordel at få professionel hjælp tidligt i forløbet.

En ekspert kan be- eller afkræfte en mistanke om skimmelsvamp – blandt andet ved prøveudtagning og efterfølgende laboratorieundersøgelser.

Hvis det viser sig, at bygningen er ramt af skimmelsvamp, skal man hurtigst muligt få bestemt problemets omfang og få renset eller fjernet alle inficerede områder omhyggeligt.

Ellers kan boligen i værste fald ende med at blive ubeboelig.

Først publiceret: 24. oktober 2023
Artiklen er sidst opdateret 24. oktober 2023 kl. 14:05

Se, hvad vi ellers skriver om:

og