Undgå skimmelsvamp og høje elregninger: Sådan tørrer du tøj til vinter

Må man hænge sit våde vasketøj til tørre udenfor i frostvejr? Og hvilket rum er det bedst at stille tøjstativet indenfor? Få eksperternes tips og råd her.

Charlotte Fischer, der er seniorkonsulent hos Teknologisk Institut og ekspert i tekstiler, mener der er god grund til at lade tøjet tørre ude om vinteren.

Der er ikke noget som duften af rent vasketøj, der hænger til tørre i haven en solrig sommerdag.

Men her til vinter kan tørringen være en langsommelig proces, og du kan endda komme ud for, at frostgraderne får dine underhylere og håndklæder til at blive stive som et bræt.

Og ikke nok med at tørretumbleren er dyr i drift, så er det heller ikke en god idé at tørre tøjet inde i stuen, da det kan fremme væksten af skimmelsvamp. Så hvad gør man så?

Ifølge Tue Patursson, der er ekspert i byggeteknik, klima og energi hos Videnscentret Bolius, er svaret simpelt:

“Du hænger det ud alligevel. Tøjet tørrer også i frostgrader. Er der meget luftfugtighed, så tager det bare meget lang tid,” siger han.

“Et godt sted at starte er under et halvtag eller i en garage, så tøjet ikke bliver påvirket af regn og nedbør.”

Placeringen er ikke ligegyldig

Men hvis du ikke kan vente på, at tøjet bliver tørt i kulden, så kan du også stille det indenfor. Det er bare ikke helt lige meget hvor.

“Jeg tørrer selv tøjet så meget som muligt udenfor. Men hvis det tager for lang tid, rykker jeg det ind i mit bryggers for at tørre det sidste,” fortæller Tue Patursson.

Hvis du bor i et hus eller en lejlighed uden bryggers, kan du også bruge dit badeværelse, da begge rum er bygget til, at der skal kunne være fugt i dem.

“Vi vil gerne have vasketøj så langt væk fra opholdsrum som soveværelser og stuer som muligt for at undgå fremkomst af skimmelsvamp,” siger han.

Tørrer du dit tøj på badeværelset eller i bryggerset, er det dog vigtigt at sørge for at lufte kraftigt ud efter, så du slipper af med alt fugten.

Alternativt kan du også færdiggøre tørringen i tørretumbleren og derved spare lidt fremfor blot at tumble det hele, mener Tue Patursson.

“Men tørretumbleren bruger også en masse strøm, så det er hverken bæredygtigt eller økonomisk fornuftigt,” siger han.

Lad tøjet tørre ude

Charlotte Fischer, der er seniorkonsulent hos Teknologisk Institut og ekspert i tekstiler, mener også der er god grund til at lade tøjet tørre ude om vinteren.

“Nogle gange kan det faktisk gå hurtigere med at få det tørt, hvis det nu blæser, for så fordamper vandet hurtigere.”

“Og så skader det ikke tøjet, hvis det bliver frossent,” fortæller hun.

Ifølge Charlotte Fischer er det vigtigt at hænge tøjet op med god afstand, så luften kan komme imellem tøjet og give noget cirkulation.

“Hvis der er meget fugtigt i vejret, så tørrer tøjet langsommere. Men mange gange, når der er frostgrader, er luftfugtigheden ikke ret høj, så det kan være en fordel.”

“På en fugtig vinterdag vil jeg nok tage tøjet ud i lidt tid, men så sætte det ind igen, for ellers bliver det aldrig tørt,” siger hun.

Først publiceret: 9. december 2022
Artiklen er sidst opdateret 9. december 2022 kl. 11:04

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og