Her er de nye kostråd til personer med diabetes

Nordisk mad, middelhavsmad og vegetarmad kan bruges til behandling og forebyggelse af diabetes.

Rådene om nordisk kost ligger meget på linje med middelhavskosten, som dog benytter olivenolie som fedtkilde i stedet for rapsolie.

Den Europæiske Diabetesforening har opdateret sine kostråd, så de baserer sig på den nyeste og samlede viden om kost og diabetes.

Anbefalingerne kan sammenfattes til: Nordisk mad, middelhavsmad og vegetarmad.

Forskerne anbefaler en kost, som indeholder mange fuldkornsprodukter, grøntsager, frugter, bælgfrugter, nødder, vegetabilske olier (oliven eller rapsolie), og at man holder igen med kød (især rødt og forarbejdet kød), sukkersødede drikke, alkohol, salt, sukker og raffinerede kornprodukter (fx hvidt brød og pasta).

Nordisk kost

Nordisk mad er rig på fuldkornsprodukter (især rug, byg og havre), bær, frugter (især æbler og pærer), grøntsager (især rodfrugter og kål), bælgfrugter, fisk, nødder og rapsolie samt fedtfattige mejeriprodukter.

Rådene om nordisk kost ligger meget på linje med middelhavskosten, som dog benytter olivenolie som fedtkilde i stedet for rapsolie.

Professor Kjeld Hermansen er desuden kommet frem til, at personer med diabetes eller i risiko for diabetes har fordel af at spise nordisk mad, som sænker kolesteroltallet og giver en lille men vigtig nedsættelse af risikoen for hjerte-kar-sygdom og diabetes.

Advarer om disse fødevarer

Forskerne advarer imod såkaldt ultra-forarbejdede fødevarer, der er forarbejdede og indeholder tilsætningsstoffer, og som derfor ikke længere ligner de oprindelige råvarer.

Det gælder for eksempel sukkersødede drikkevarer, chokolade, slik, kyllingenuggets, pomfritter og chips.

De kan have et højt energiindhold, indeholde sukker, salt og mættet fedt, mens de har lavt indhold af kostfibre, protein og mikronæringsstoffer.

Kilde: Aarhus Universitetshospital 

Først publiceret: 18. april 2023
Artiklen er sidst opdateret 18. april 2023 kl. 11:26

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og