Flere store banker strammer kravene for kunder

En række større banker har øget kravene til kunders rådighedsbeløb eller kræver hurtigere tilbagebetaling af banklån.

8 ud af 15 af landets store og mellemstore banker har strammet kreditstandarder over for privatkunder i løbet af årets første tre måneder.

Flere af landets største banker stiller nu større krav til privatkundernes økonomiske robusthed, når de låner penge ud.

I en undersøgelse fra Nationalbanken svarer 8 ud af 15 af landets store og mellemstore banker, at de har strammet kreditstandarder over for privatkunder i løbet af årets første tre måneder, skriver FinansWatch.

Betal hurtigere tilbage

Hos Nordea har er det blevet skærpet, at kunder med en lille formue skal betale af på deres banklån hurtigere end før, fortæller Morten Boni, der er direktør for Nordea Kredit.

“Vi har i årets første kvartal strammet kriterierne for boliglån til kunder med en spinkel formue, men et højt rådighedsbeløb. Disse kunder skal i dag afvikle deres banklån hurtigere end tidligere. Hvor hurtigt afhænger af, hvordan det enkelte realkreditlån er sammensat,” siger han i en skriftlig kommentar til FinansWatch.

Sparekasse øger krav

I Sparekassen Danmark, der er landets ottende største pengeinstitut, har man i løbet af 2022 og ind i 2023 øget kravet til privatkundernes rådighedsbeløb.

Det betyder, at en standardfamilie med to børn og to voksne i dag i gennemsnit skal have 2000 kroner mere til rådighed om måneden blot til forbrug.

Stramningerne er et udslag af den stigende inflation, men også skærpede krav fra Finanstilsynet, der har haft kundernes rådighedsbeløb under luppen.

De strammere krav betyder, at nogle kunder i Sparekassen Danmark må parkere boligplanerne.

“Det bliver selvfølgelig modtaget med skuffelse. Når man nu har skabt sig en drøm om, at man skal ud at være boligejer, så ønsker man sig rigtig meget det hus, den lejlighed eller det sommerhus. Men når vi får talt med kunderne om, hvad det egentlig kan betyde, hvis man får sat sig for stramt i det, så oplever vi faktisk forståelse,” siger direktør Kim Mouritsen til FinansWatch.

Strammer krav til rådighedsbeløb

Også hos Middelfart Sparekasse har man i løbet af 2023 strammet kravene til kundernes rådighedsbeløb.

“Vi har tilpasset rådighedsbeløbet i forhold til prisudviklingen og øget kravet. Det vil jeg nærmere kalde en tilpasning, end jeg vil kalde det en stramning,” siger sparekassens adm. direktør, Martin Baltser, til FinansWatch.

Her er ingen stramninger

Fra en række andre af landets øvrige store banker lyder det, at man ikke har strammet kreditvilkårene i 2023. Det gælder Danske Bank, Jyske Bank, Sydbank, Arbejdernes Landsbank og Vestjysk Bank.

Hos Danske Bank lyder det dog, at banken på grund af den betydelige økonomiske usikkerhed er ekstra opmærksom på sine kunder med ”knap så robust økonomi.”

“Det er hverken i kundens eller vores interesse, at kunder optager lån, som de ikke har råd til at servicere eller tilbagebetale. Når det eksempelvis er blevet vanskeligere at sælge boliger, så betyder det, at vi for at beskytte vores kunder er mere forsigtige, hvis man vil købe ny bolig, inden man har solgt sin nuværende bolig,” siger privatkundedirektør Mark Wraa-Hansen.

“Det betyder i praksis, at man skal have en økonomi, der kan holde til, at man i en lidt længere periode har råd til at sidde med to boliger. Men det vil altid være baseret på en individuel vurdering,” siger han i en kommentar til FinansWatch.

Først publiceret: 22. april 2023
Artiklen er sidst opdateret 21. april 2023 kl. 13:57

Se, hvad vi ellers skriver om:

og