1,6 millioner udløber: Husk det inden sommerferien

Udbetaling Danmark opfordrer danskerne til at tjekke udløbsdatoen for sit blå EU-sygesikringskort. Op mod 1,6 millioner kort udløber i 2024.

Har du tjek på det hele inden sommerferien?

Om EU-sygesikringskort

  • Cirka 4,6 mio. danskere har et EU-sygesikringskort. Cirka 1,6 mio. kort udløber i 2024.
  • Udbetaling Danmark har siden 2014 stået for at udstede EU-sygesikringskortet.  
  • Styrelsen for Patientsikkerhed samt regionerne står for refusion til borgere, der har lagt ud for deres behandling i udlandet og opfylder betingelserne for refusion.
  • EU-sygesikringskortet giver ret til sundhedsydelser på de vilkår, der gælder for borgerne i det land, man opholder sig i. Man kan derfor opleve at skulle betale hele eller dele af behandlingen selv, hvis man ikke har en privat rejseforsikring oveni.
  • Kortet dækker ikke hjemtransport.
  • Børn skal have deres eget kort.

Kilde: Udbetaling Danmark

Hvis du i de kommende sommermåneder skal rejse inden for EU samt til Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz kan det være en rigtig god idé at tjekke dit kort. 

Det blå EU-sygesikringskort giver nemlig ret til sundhedsydelser på samme vilkår som borgerne i det land, man opholder sig i. 

Kortet dækker i op til fem år fra udstedelsen, og da den seneste store udskiftning skete i 2019, er der et stort antal danskere, som har kort, der udløber i 2024.

Millioner af kort skal udskiftes

Omkring 1,6 millioner kort udløber i løbet af 2024. Langt størstedelen af dem udløber inden sommerferien.

Leveringstiden på det Blå EU-sygesikringskort er to til tre uger. Så har man aktuelle rejseplaner, bør man  bestille sit kort i god tid inden sommerferien, lyder det fra Udbetaling Danmark, der står for de mange udskiftninger af det blå EU-sygesikringskort. 

Når man bestiller kortet, får man et midlertidigt bevis, mens man venter på at få det rigtige kort tilsendt.

Har du styr på reglerne?

Det er muligt at bestille kortet når som helst – både før og efter udløbsdatoen. Derfor behøver man altså ikke haste, hvis man ikke skal rejse foreløbig.

Og rejser man aldrig til de lande, hvor det Blå EU-sygesikringskort dækker, behøver man slet ikke et kort.

Det anbefales at sætte sig ind i reglerne i de lande, man rejser til. Herudfra kan man vurdere sit behov for en privat rejseforsikring.

Bestil EU-sygesikringskortet og læs om reglerne på borger.dk/eu-sygesikringskort.

Først publiceret: 16. maj 2024
Artiklen er sidst opdateret 16. maj 2024 kl. 8:22

Se, hvad vi ellers skriver om:

og