Så er den gal igen: Kunde mister pensionstillæg

Klagesager afslører, at Nordea for fjerde gang giver mangelfuld rådgivning – denne gang om sine egne investeringsbeviser. Seniorer skal passe på omkostningerne, når de investerer, anbefaler Forbrugerrådet Tænk

Omlægning af investeringer kan koste på pensionstillægget.

En medarbejder i Nordea kontaktede en pensionist for at foreslå en omlægning af hans investeringer. Men bankrådgiveren fik ikke fortalt, at transaktionen kunne gå ud over kundens pensionstillæg.

Pensionisten fulgte rådet – og mistede over 25.000 kroner i pensionstillæg. Nu har Nordea dækket hans tab – og beklaget den mangelfulde rådgivning.

Kunden havde investeret knap 700.000 kroner i en Nordea-investeringsfond med begrænset risiko. Bankrådgiveren opfordrede til at skifte til en anden Nordea-fond med lidt højere risiko – og mulighed for større afkast.

Men salget af fonden med lavere risiko udløste en kursgevinst – og det betød, pensionisten fik mindre i pensionstillæg.

Det siger Nordea

SeniorNews’ nyhedsbrev har flere gange tidligere omtalt klagesager, hvor Nordea har kikset med rådgivning. Redaktionen har spurgt banken, om den har særlige problemer med at vejlede pensionister og andre?

Det har ført til et kortfattet svar fra Nordea på mail:

”Vi vil gerne gentage vores beklagelse over den mangelfulde rådgivning. Derudover har vi ikke andre kommentarer.”

Ingen dækning af skat

Den nye sag med mistet pensionstillæg har været i Det finansielle ankenævn. Pensionisten ville nemlig også have erstatning for, at han skulle betale skat af kursgevinsten.

Men det vil ankenævnet ikke give ham. Kunder skal nemlig altid betale skat af en kursgevinst på et tidspunkt.

Det er noget andet med pensionstillæg. Her kan pensionister planlægge sig til at minimere modregning.

Nordea har betalt knap 20.000 kroner  til kvinden. Hun skulle nemlig have betalt skat af de mistede 25.000 i pensionstillæg, så hun er fuldt dækket ind.

Se hele omtalen af den aktuelle sag HER

Høje omkostninger

Pensionisten i den aktuelle sag havde investeret i en af Nordeas egne investeringsfonde efter råd fra banken. Det er en fond, hvor banken tager 1,13 % i administrationsomkostninger.

Rådgiveren opfordrede til at skifte til en anden fond. I den tager banken 1,26 % i løbende administrationsomkostninger.

Forbrugerrådet Tænk advarer om, at bankerne tjener godt på kundernes opsparing, når pengene sættes i pengeinstitutternes egne investeringsforeninger. Omkostningerne kan bringes ned til under 0,5 procent ved i stedet at vælge billige danske investeringsbeviser.

Faktisk kan omkostningerne komme endnu længere ned. Det er ved at bruge udenlandske investeringsbeviser – der kaldes ETF’ere.

Læs også: Tænk over dette, før du går igang med at investere

Mulige løsninger

Forbrugerrådet Tænk har testet investeringsforeninger ud fra blandt andet omkostninger. Det er sket i flere omgange.

Hvis man gerne vil sætte sparepenge i en investeringsbevis, der indeholder aktier fra hele verden, så kåres ”Sparinvest INDEX Dow Jones Sustainability World KL” som den bedste.

I en anden undersøgelse har Forbrugerrådet Tænk undersøgt bæredygtige, svanemærkede investeringsbeviser. Her kåres ”Sparinvest Index Bæredygtig Europa K” som den bedste.

Der har været store kurstab på obligationer den seneste tid, men måske er de ved at være slut. Hvis man ikke selv vil købe obligationer direkte, men i stedet have en pulje af obligationer i en investeringsforening, så kan ”Sparinvest INDEX Stabile Obligationer KL A” være en prisbillig løsning. Den koster 0,19 % i administrationsomkostninger.

Først publiceret: 11. april 2023
Artiklen er sidst opdateret 11. april 2023 kl. 13:16

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og