Nu bliver det dyrere at køre bil

Fra nytår får afgiften på diesel et nøk opad.

Bilister kan se frem til at det bliver dyrere, hvis det skal diesel på tanken.

Fra 1. januar bliver det dyrere at sætte sig bag rattet og trykke på speederen for de danskere, der tanker diesel på bilen. Afgiften på diesel stiger nemlig med 50 øre pr. liter.

Regeringen havde i efteråret meldt ud, at den var klar til at hæve dieselafgiften med netop 50 øre per liter.

Nu er forøgelsen fastlagt i en aftale.

Klimarådet anbefaler en afgift, som er 40 øre højere end det, som et flertal af partier har præsenteret. Men klimaminister Lars Aagaard (M) mener, at aftalen er god.

Ikke for at genere folk

“Vi har vedtaget en afgift, som kommer til at ligge mellem vores to store nabolande Sverige og Tyskland. Den er ikke sat i verden for at genere folk, men for at reducere,” siger Lars Aagaard.

“Vi skal alle huske på, at i 2027 får den en tak mere opad, fordi vi implementerer de europæiske regler. Dem, der sælger brændstoffet, skal købe CO2-kvoter. Afgiftssystemet er også dynamisk, så vi ser på nabolande, siger Lars Aagaard.

I følge FDM er der omkring 700.000 dieselbiler i Danmark. Tallet har været voldsomt faldende de seneste år.

Dyrere over 20.000 kilometer

Danskere med dieselbil kompenseres ved midlertidigt at sænke udligningsafgiften, som er en tillægsafgift, dieselbilejere betaler.

Konkret afsættes 150 millioner kroner årligt i 2025 og 2026 til en midlertidig lempelse af udligningsafgiften.

Skæringspunktet for, om det bliver billigere eller dyrere at køre dieselbil, vil ligge på cirka 20.000 kørte kilometer ifølge klimaminister Lars Aagaard (M) – men altså kun de første par år, hvor udligningsafgiften nedsættes.

“Hvis du kører mindre end 20.000 kilometer om året, vil der være en lille lettelse. Hvis du kører længere, bliver det lidt dyrere,” siger Aagaard.

I følge FDM er der omkring 700.000 dieselbiler i Danmark. Tallet har været voldsomt faldende de seneste år.

Først publiceret: 8. maj 2024
Artiklen er sidst opdateret 8. maj 2024 kl. 14:00

Se, hvad vi ellers skriver om:

og