Undgå forstoppelse med disse råd

Du kan selv gøre flere ting for at forebygge en forstoppelse. Blandt andet skal du ikke tøve med at gå på toilettet, når kroppen fortæller dig det.

Du kan selv gøre flere ting for at forebygge en forstoppelse. Blandt andet skal du ikke tøve med at gå på toilettet, når kroppen fortæller dig det.

Selv om toiletbesøget burde være en let og overkommelig oplevelse, så kan det opleves som lige modsat, hvis du døjer med forstoppelse.

“Man skal ikke gå med forstoppelse. For måske bliver man ikke lige dødssyg, men vi har med mennesker at gøre, der ikke er i trivsel,” siger Gerd Johnsen.

Hun er specialsygeplejerske og medforfatter til bogen “Fra ende til anden – bogen til dig med afføringsproblemer”.

“Man er forstoppet, hvis man skal presse meget og ikke føler sig tømt,” siger Gerd Johnsen.

Godt med fibre

Har du en normal tarm, er der flere ting, du kan gøre for at undgå at blive forstoppet.

Det forklarer Dennis Raahave, som er seniorforsker og speciallæge i kirurgi og kirurgiske mave-tarmsygdomme.

For eksempel skal du ikke være bange for at fylde indkøbskurven med diverse grøntsager. De indeholder nemlig gode fibre.

Bevægelse i tarmene

Ifølge Dennis Raahave skal halvdelen af middagstallerkenen bestå af grøntsager. Derudover skal den ene fjerdedel bestå af kulhydrater, og den sidste af for eksempel kød, fisk eller fjerkræ.

“Det er vist i flere videnskabelige undersøgelser, at øget fibertilførsel øger tarm-bevægeligheden især ned igennem tyk- og endetarmen, så afføringen er under konstant bevægelse. Og dermed undgår man forstoppelse,” siger speciallægen, der også er medforfatter til bogen “Den skjulte forstoppelse – få styr på dine tarme”.

Ned og ud

Han forklarer også, at det er tyktarmen, der skal bevæge afføringen videre ned til endetarmen. Og mange med forstoppelse har en tyktarm, der fungerer for langsomt.

Vil du forebygge dette, skal du også drikke rigeligt. Her tæller letflydende væsker som for eksempel vand, te eller kaffe.

Tarmsystemet bliver nemlig sat i gang, når der kommer væske ned i mavesækken, forklarer Dennis Raahave.

Løb har god effekt

Han anbefaler også, at du bevæger dig en halv time dagligt. Her har særligt løb en god effekt.

“Den stimulation, som løbebump giver, vil gøre, at tarmen bevæger sig bedre,” siger han.

Lyt til kroppen

Endelig skal du også lytte til kroppen, når den signalerer, at det er tid til et toiletbesøg. For hvis du i stedet forsøger at holde dig, vil den før eller senere stoppe med at sende signaler, om at du skal gå på toilettet.

“Resultatet er, at man ikke får nogen fornemmelse af, hvornår man skal på toilettet. Det kan føre til forstoppelse,” siger Dennis Raahave.

Han understreger samtidig, at du skal gå til lægen og blive undersøgt, hvis du døjer med forstoppelse og rådene omkring kost, væske og motion ikke hjælper.

Først publiceret: 11. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret 10. marts 2023 kl. 13:49

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og