Dette organ skal du passe og pleje

Mikrobiomet hedder det nyopdagede organ i vores tyktarm, der er vigtig for vores hormoner, immunsystemet, nervesystemet og hjernen. Se hvordan du passer på det.

Din tyktarm indeholder billioner af bakterier, som udgør et særligt organ i kroppen – dit mikrobiom.

Inden for de senere år har forskerne opdaget et nyt organ i vores krop. Alle kender lever, nyre og hjerte. Men har du hørt om tyktarmens mikrobiom?

Det vejer 1-2 kg og består af svimlende mængder (billioner) af bakterier. Men det indeholder også både virus, svampe og forskellige andre mikroorganismer som amøber og orme – sidstnævnte dog mest i forbindelse med infektioner.

Henning Kirk

Henning Kirk er læge og aldringsforsker. Har skrevet flere bøger om aldring og hjerne og er en meget flittig foredragsholder. Nyeste bog er “Godt nyt om gamle hjerner” (Gyldendal 2020).

Han er en hyppigt anvendt foredragsholder og er kendt for sin store viden inden for områderne alderdom, hjernen, socialpolitik, seniorpolitik, sundhed og motion. Han evner at formidle svære emner, så alle kan forstå det.

Henning Kirk er tidligere leder af Gerontologisk Institut, nu selvstændigt virkende som forfatter, konsulent og ikke mindst en utrolig efterspurgt foredragsholder landet over. Han modtog i 2014 Danske Ældreråds hæderspris for sin indsats med at formidle viden om aldring og ældre.

Når mikrobiomet beskrives som et organ skyldes det, at tarmbakterierne er vigtige for kroppens fødeomsætning og væskebalance. Det meste af det, vi spiser, nedbrydes og omsættes  i mavesækken og især i tyndtarmen.

Derimod passerer kostens fibre videre ned i tyktarmen og ender i afføringen. Men inden da giver de en bedre sammensætning af mikrobiomets bakterier, så vi bedre udnytter kostens næringsstoffer.

Betydning for sygdom

Bakterierne betyder ikke kun noget for fødens nedbrydning, men har også indvirkning på vores hormoner, immunsystemet og på nervesystemet og hjernen.

Endnu ved man ikke så meget om disse ting, men det er for eksempel vist, at der er en sammenhæng mellem mikrobiomets  sammensætning og risikoen for Parkinsons sygdom. Bedre mikrobiom, mindre sygdomsrisiko.

Det gælder tilsyneladende også for flere andre sygdomme.

Skal vandes

Hvordan opnår man en bedre sammensætning af mikrobiomet?

Overordnet gælder det om at spise mere frugt og især langt flere grønsager, end det i dag er almindeligt her i landet. Hertil kommer, at kosten bør indeholde rigeligt med fibre, for eksempel groft brød, gryn og (brune) ris. Derimod kan det anbefales at spare på rødt kød samt fedt og sukker.

Og mikrobiomet skal også “vandes”. Altså vand til måltiderne.

Fakta: Billioner af bakterier i dit mikrobiom

Din tyktarm indeholder billioner af bakterier, som udgør et særligt organ i kroppen – dit mikrobiom

  • Mikrobiomets sammensætning har stor betydning for din sundhed og din risiko for en række sygdomme
  • Mikrobiomet styrkes, når din kost indeholder meget frugt og grønt, mange kostfibre og mindre rødt kød, fedt og sukker. Desuden er det vigtigt med rigelig væske, ikke mindst almindeligt vand
  • Du må gerne drikke vin eller øl, men moderat! (se min tidligere klumme herom)
  • Når mikrobiomet er sundt, er din afføring hverken for vandig eller for knoldet. Den skal helst have en lind konsistens og ikke klæbe til kummen.

Først publiceret: 28. december 2022
Artiklen er sidst opdateret 26. december 2022 kl. 9:04

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og