Op på jernhesten: Cykelture booster din sundhed

Fordelene ved at cykle er mange, som for eksempel styrke og en øget fedtforbrænding.

Tag cyklen og styrk din sundhed.

Danmark er verdenskendt for at være en cykelnation, men vi er faktisk blevet mindre begejstrede for at cykle, for vi cykler markant mindre, end vi gjorde for 20 år siden.

Det er ærgerligt, fordi en cykeltur er effektiv træning for hele kroppen og har positive effekter på helbredet.

Læs med herunder og bliv klogere på, hvorfor du skal hoppe i sadlen – hvis du ikke allerede gør det.

Tag cyklen, fordi…

det er godt for hjertet. Blodårerne bliver mere elastiske, og kolesteroltallet falder, og dette er bl.a. med til at sænke blodtrykket og nedsætte risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme.

det beskytter mod diabetes. Når du cykler, bliver kroppens celler, særligt i musklerne, bedre i stand til at bruge sukkeret i blodet og øge sukkeroptagelsen i musklerne.

det er effektiv muskeltræning, som især indebærer muskelgrupperne i den nederste del af kroppen, der er nogle af de største muskler, herunder forsiden af låret og baldemusklerne.

det nedsætter risikoen for kræft. Undersøgelser viser, at du nedsætter risikoen for hele 13 forskellige kræftformer, herunder brystkræft, hvis du cykler eller dyrker anden motion.

du forbrænder kalorier, og derfor er cykling effektivt, hvis du vil tabe dig. Ved en times cykling i roligt tempo forbrænder du ca. 250- 300 kcal.

det giver mentalt velvære. Når du cykler, får du masser af frisk luft, der skaber ro og giver hjernen en pause. Samtidigt øges produktionen af forskellige vigtige hormoner og signalstoffer i kroppen, herunder stresshormonet kortisol samt serotonin og dopamin, der virker angstdæmpende og booster humøret og energien.

det styrker hjernen og beskytter mod demens. Når du cykler og bruger kroppens mange muskler, øger du blodgennemstrømningen i din hjerne. Derved føres der mere ilt til hjernen, og det er med til bl.a. at  stimulere koncentrations- og indlæringsevnen og styrke hukommelsen.

det mindsker smerter. Blandt andet øges udskillelsen af en række vigtige hormoner, herunder endorfin, som er kroppens egen smertestiller og faktisk tre gange mere effektivt end morfin.

kilde: alt.dk

Først publiceret: 2. januar 2023
Artiklen er sidst opdateret 2. januar 2023 kl. 14:24

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og