Glæd dig: Ny sæson af “The Crown” er her endelig

På onsdag 9. november kommer den 5. og længe ventede sæson af "The Crown" - og denne gang er det Imelda Staunton, der spiller den plagede og bekymrede dronning Elizabeth, der må se sine børns ægteskab gå itu.

Dronning Elizabeth og prins Philip spilles af de kendte britiske skuespillere, Imelda Staunton og Jonathan Pryce i den nye sæson af "The Crown". Foto: Netflix

Nu er den længe ventede 5. sæson af “The Crown” endelig kommet på Netflix.

TV-serien, der gennem årene har opbygget et enormt publikum over hele verden, skildrer den britiske dronning Elizabeth 2.’s liv som dronning fra 1947, hvor hun blev kronet og helt frem til begyndelsen af dette århundrede. Og i den nye 5.sæson er vi nået til kongehusets tumult-agtige år i 1990’erne.

Den kendte Imelda Staunton er den tredje, der får rollen som dronning Elizabeth i “The Crown”. Foto: Netflix

Første sæson efter dronningens død

Det er første sæson i “The Crown”, der bliver vist efter både prins Philip døde 9.april 2021 og dronning Elizabeth døde 8. september i år.

Hele Tv-produktionen stoppede i øvrigt i en periode omkring dronning Elizabeths død i september af respekt for den gamle monark.

For første gang er ikke blot hovedfigurerne, men hele gruppen, der spiller den kongelige familie, skiftet ud i denne nye sæson.

Den kendte Imelda Staunton er den tredje – efter Claire Foy og Olivia Coman -, der får rollen som dronning Elizabeth, og Jonathan Pryce er prins Philip, mens vi skal se Dominic West som prins Charles og Elizabeth Debicki som prinsesse Diana.

Elizabeths skrækkelige år

Den nye sæson starter, hvor den sidste sluttede – i 1990’erne, hvor Prins Charles’ og Prinsesse Dianas ægteskab falder mere og mere fra hinanden.

Det er også i denne sæson, at dronning Elizabeth i talen ved sit 40 års jubilæum i 1992 kalder året for hendes “annus horribilis” og et år som hun ikke vil kigge tilbage på med glæde.

Hun hentyder selvfølgelig til, at det var året, hvor tre af hendes fire børns ægteskab braser sammen, hendes elskede Windsor Castle brænder, og tronarvingen prins Charles og hustruen prinsesse Diana begge to i telefonopringninger, der bliver aflyttet, nye bøger og tv-interviews afslører intime hemmeligheder og bagtaler hinanden på den mest voldsomme måde.

Advarsel først i Tv-serien

Som noget helt nyt i “The Crown, så begynder hvert afsnit med en “disclaimer”.

Det sker efter stor protest fra mange englændere og ikke mindst den berømte skuespiller, Judi Dench, og derfor har producerne af Tv-serien lovet i hvert afsnit at gøre opmærksom på, at serien er fiktion baseret på historiske begivenheder, så ingen kan være i tvivl om, at “The Crown” er en dramaserie og ikke en korrekt og faktuel gengivelse af virkeligheden.

Som altid hos Netflix bliver alle afsnit af Tv-serien lagt ud med det samme.

Se en forsmag på den nye 5. sæson af The Crown her:

Her er en video-hilsen fra den nye “dronning”, skuespilleren Imelda Staunton, der fortæller om rollen som dronning Elizabeth 2:

Først publiceret: 9. november 2022
Artiklen er sidst opdateret 9. november 2022 kl. 11:03

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og