Vind bog: 25 år siden Diana døde

På onsdag 31. august er det 25 år siden "Englands Rose", prinsesse Diana, mistede livet i en voldsom bilulykke i Paris. Den danske tv-journalist, Lone Theils, har i den anledning udgivet en stor bog om den berømte prinsesses liv.

Den kendte TV-journalist, Lone Theils, har skrevet en stor, flot og farverig bog om prinsesse Diana og hendes omtumlede liv. Foto: Thomas A. og L&R.

Færre og færre kan i dag huske hvor de var og hvad de lavede, da præsident Kennedy blev skudt i 1963.

Flere af os kan huske overraskelsen og skrækken, da vi vågnede til nyheden om mordet på statsminister Olof Palme i Sverige i 1986, og rigtig mange af os kan stadig huske vantroen og sorgen, da vi vågnede om morgenen 31. august 1997 til nyheden om prinsesse Dianas voldsomme død i Paris.

Græd over sønnernes sorg

Den danske korrespondent og forfatter, Lone Theils, har i over 16 år skrevet i aviser og fortalt os på TV om alt hvad der rører på sig i Storbritannien. Især har hun været eksperten, der har haft fingere på pulsen hvad angår de engelske kendte og kongelige og ikke mindst hvorfor kongefamilie derovre er så anderledes og gammeldags i forhold til mange andre kongehuse i Europa.

I forbindelse med bogen fortæller Lone Theils i forordet:

"Jeg husker fornemmelsen af at skynde mig gennem Londons spøgelsesagtige, tomme gader på dagen for Dianas begravelse og finde min plads i pressecenteret ved Westminster Abbey, hvor vi journalister havde frit udsyn til de gæster, der ankom for at sørge over tabet af hende.

Jeg husker travlheden og trætheden og den følelsesmæssige udmattelse over sorgen. Og jeg husker synet af de to drenge på tolv og femten år, der gik bag deres mors kiste med de hvide roser og kortet til "Mummy" skrevet med prins Harrys barnlige skrift.

Jeg var ikke den eneste hårdkogte korrespondent, der stod og så på med blanke øjne", fortæller Lone Theils i bogen forord.

The Crown

Historien om prinsesse Diana har været fortalt utallige gange i bøger, aviser, tv og film. Senest ikke mindst filmen “Spencer”, og i november i år kommer også femte sæson af den vanvittig populære “The Crown”. Og denne sæson vil netop omhandle de år, hvor ægteskabet mellem prinsesse Diana og prins Charles går i stykker, den enorme interesse om parret, om det stive britiske hof og ikke mindst prins Charles utroskab og mediernes glubende interesse for den forsmåede prinsesse Diana.

Prinsesse Diana var i sit liv og efter sin død “Folkets Prinsesse” langt ud over Englands grænser, og den store kærligheden hun aldrig lagde skjul på til sine to sønner, prins William og prins Harry, tog englænderne over på. Englænderne elsker deres “Harry og William”, og de er sammen med deres farmor, dronning Elizabeth, de tre helt centrale personer i det engelske kongehus i dag.

Arven efter Diana

Senere har Harry og William begge giftet sig af kærlighed og uden hensyntagen til deres pligter, som deres far som bekendt gjorde med så katastrofale konsekvenser.

1. juli sidste år ville prinsesse Diana være fyldt 60 år. Hendes sønner, William og Harry, afslørede en ny statue af hende i haven ved Kensington Garden, hvor hun boede. De tre børn symboliserer det store arbejde hun gjorde for børn og unge. Foto: Ritzau Scanpix.

Mens den kommende arving, prins William, tog sig rigtig god tid – otte år – til at sikre sig, at den helt almindelige kæreste han fik allerede under sin uddannelse, Kate Middleton, havde kapaciteten til at klare sig i den kongelige familie og ikke mindst omverdens store interesse. Han valgte en rolig kvinde, som har det bedst i familiens skød sammen med sin mand og sine børn. Og på den måde ligner Williams mor, som også Diana længtes efter et almindelig familieliv med børn og en tryg hverdag.

Prins Harry forelskede sig i stedet i en rebelsk kvinde, den amerikanske skuespiller, Meghan Markle, der både var et par år ældre, erfaren, berømt og som stod op for sine meninger. Akkurat som Diana også stod op imod og sled sig fri af det engelske kongehus.

Lone Theils flotte bog, “Diana”, som du kan vinde.

Venskab gik itu

Prinsesse Diana havde altid lært sine to sønner, at de altid skulle være en støtte for hinanden, og så var det også gået i hele deres ungdom, tiden med kærester og i årene, hvor prins William giftede sig og stiftede familie. Men da prins William blev urolig for om prins Harry kendte Meghan Markle godt nok før han gik ind i et ægteskab med hende, og ikke mindst tog emnet op med sin lillebror, så revnede deres tætte forhold, og de har i dag – lige som vores egen kronprins Frederik og prins Joachim – ikke et særlig tæt forhold på trods af de mange år og det tætte forhold som de har haft under hele deres barndom.

Afskyede pressen

Meghan Markle havde så svært ved at finde sig til rette i det stive engelske kongehus og den aggressive britiske presse, der havde undertoner af racisme, og sammen med sin mand, prins Harrys afsky for pressen, var det med til at “Megxit” brød ud i fuld lue, og parret trak sig fra det engelske kongehus og bor i dag i Californien med deres to børn, Archie og Lillibet Diana.

Begge brødre har sig i deres voksne liv involveret sig i flere velgørende organisationer, som også var deres mors hjertesager; hjemløse, børn, aids-syge, landminer. Sammen med hertuginde Kate har de også stiftet fonden Heads Together, som sætter fokus på mentalt helbred. I den forbindelse har prins Harry også været meget åben om hvordan han som voksen i mange år brug for terapi for at komme sig til tåls med sin mors død.

Vind bogen

“Diana” er udkommet på forlaget Lindhardt & Ringhof mandag 22. august . Vejledende pris er 249,95 kroner.

Lindhardt & Ringhof og SeniorNews  har sammen udloddet 3 eksemplarer af bogen.

Vinderne er Annette Dyrby, Mariager, Thora Carlsen, Greve og Henning Holck, Allinge.

Først publiceret: 21. august 2022
Artiklen er sidst opdateret 22. september 2022 kl. 9:30

Se, hvad vi ellers skriver om: