Ritt Bjerregaard: Jeg har købt mit gravsted og gravsten

Ritt Bjerregaard har allerede planet sine egne æbletræer på det gravsted hun har købt på Vestre Kirkegård sammen med ægtemanden,

Det kommer sikkert ikke bag på mange, at Ritt Bjerregaard har arrangeret alt i forbindelse med sin begravelse. Foto: Bax Lindhardt, Ritzau Scanpix.

Ritt Bjerregaard er allerede klar over, at det kommer til at gå hurtigt, når hun kommer på hospice til sin tid. Og kender man 81-årige Ritt Bjerregaard ret, kan det derfor ikke overraske, at hun har styr på hvordan det skal ske til sin tid, og ikke mindst hvordan hendes begravelse skal finde sted.

Det fortæller hun om i en interessant podcast på Radio4.

Her fortæller hun også, at hun faktisk mener, at det er direkte uansvarlig ikke at tænke sådan nogle ting igennem i god tid, og derfor har hun da også sammen med ægtemanden og historikeren Søren Mørch, 88 år,  allerede planlagt sin begravelse i detaljer. Ritt Bjerregaard fejrede i øvrigt smaragd-bryllup – 55 år – med sin mand sidste år.

Æbler på graven

Sammen har parret derfor købt et gravsted på Vestre Kirkegård, hvor der allerede er plantet fem æbletræer af sorten “Ritt Bjerregaard”. Her skal ikke undlades at nævne, at Plantecenter Fyn omtaler æblesorten Ritt Bjerregaard, som en “sund sort med saftige, røde æbler”.

Selve begravelsen skal foregår i Vestre Kirkegårds kapel, da Ritt Bjerregaard som bekendt ikke er spor religiøs, og på gravstenen – som allerede ligger næsten klar – skal der blot stå hendes navn samt fødsels- og døds-år.

Endelig har Ritt Bjerregaards livslange veninde, Anne Linnet, allerede sagt ja til at synge sangen “Hun fletter sit hår” i kapellet – en sang som Anne Linnet i øvrigt selv har skrevet til Ritt Bjerregaard.

Det vil gå hurtigt

I 2015 fik Ritt Bjerregaard konstateret kræft i endetarmen, og siden har metastaser taget over i hendes krop, og det ved hun, at hun skal dø af. Det er en ting, som hun har være åben omkring i flere år.

Lige nu kæmper Ritt Bjerregaard med en overvældende træthed, blot hun skal gøre det mindste. Det er også årsagen til, at hun kun meget sjældent træder offentligt frem.

-Metastaserne påvirker mine luftveje og vil med tiden give mig smerter. Det vil sige, at jeg ender på et hospice. Onkologen har fortalt mig, at når jeg er på hospice, tager det ikke mere end 14 dage. Og jeg behøver ikke være bange for, at jeg bliver kvalt. Det bliver jeg ikke. Det kan de sørge for. Så jeg er sådan set afklaret med det, siger Ritt Bjerregaard i podcasten, som du kan høre i linket herunder.

Lyt til podcasten med Ritt Bjerregaard HER

Læs mere om kendte, politikere og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

 

Først publiceret: 17. august 2022
Artiklen er sidst opdateret 17. august 2022 kl. 12:51

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , og