Her er sukker-skurken: Alt det søde, der gør dig syg

Fedtforskrækkelsen har kastet os i armene på alt det søde, der fylder alt for meget i alt for mange fødevarer. Det gør os syge og kan føre til demens.

Der er sukker svarende til 20-30 sukkerknalder i en halv liter sodavand.

Da man reducerede det naturlige fedtindhold i mange fødevarer, røg smagen ud med badevandet, og det fik producenterne til at tilsætte sukker.

Hvor det naturlige fedt gav en god smag og lang mæthed, har sukker og kulhydrater den modsatte effekt: høje udsving i blodsukker og en sult som vender hurtigt tilbage.

Ifølge en artikel i Videnskab.dk lagres sukker inde i bughulen som det “farlige” mavefedt. I samme artikel fokuseres der også på demens og kræft og det er der god grund til.

Nyere forskning viser, at et højt indtag af sukker øger risikoen for demenssygdommen Alzheimers.

En til to meget sukkerholdige drikke om dagen kan føre til betydelig hjernealdring. Forsøgsgruppen præsterede markant dårligere i en række hukommelsestests.

Og interessant nok havde frugtjuice omtrent den samme effekt.

Overvægt kommer ikke af at spise fedt

Nogle sygdomme kan man være genetisk disponeret overfor, men dem som vi selv kan være med til at undgå er vigtige at fokusere på.

Der har fedtforskrækkelsen fået helt galt fat i, hvad der er sundt og naturligt. Logikken er udfordret.

For overvægt er også en faktor som kan føre til sygdomme, heriblandt kræft. Men overvægten kommer ikke af at spise fedt.

Den kommer af for mange måltider i kostpyramidens hellige navn. Masser af hurtige kulhydrater som brød, pasta og ris omdannes til fedt og overvægt.

Det er først omkring 1980 at man finder ud af, at kroppen kan omdanne kulhydrater til usundt fedt i maveregionen.

Og dermed er sukker jo den sorte satan selv. Det er ikke mindst fordi smagsløgene vænner sig til og bliver afhængige af det søde. Den mekanisme opstår ikke med fedt og protein, som indeholder livsnødvendige næringsstoffer.

Demens er det nye diabetes 3

Kulhydrater er ikke på nogen måde nødvendige for at overleve – de er mest af alt et billigt brændstof, og tomme kalorier som i værste fald kan medføre sygdom på grund af den overvægt som de ofte skaber.

I nye undersøgelser af sygdomme er man begyndt at bruge begrebet diabetes 3 om demens som en måde at beskrive, at diabetes ofte kan føre til demens.

På den måde kan den mad vi spiser direkte linkes til en rigtig dårlig sundhedssituation, når vi har en voksende befolkningsgruppe med diabetes 2, som så siden bliver demente eller får Alzheimers.

Her er de værste sukkerkilder

Hvis man gerne vil reducere sukker og søde sager er de værste kilder:

Sodavand, slik, frugt, frugtyoghurt, kager, desserter, is og af flere grunde ultraforabejdet mad fra industrielle fødevareproducenter.

Lav maden hjemme i køkkenet og brug sukker som krydderi i en dressing eller i en hjemmelavet dessert – så har du skåret kraftigt ned på forbruget.

Mørk chokolade indeholder ikke meget sukker… heldigvis!

Der er sukker svarende til 20-30 sukkerknalder i en halv liter sodavand…ups!

Læs mere om sundhed, sygdom og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 3. august 2022
Artiklen er sidst opdateret 3. august 2022 kl. 14:17

Se, hvad vi ellers skriver om:

og