Nu kan kommunen forbyde din gamle brændeovn

Har du en ældre brændeovn fra før 2008, kan kommunen nu forbyde den.

Nu får kommunerne mulighed for helt at forbyde ældre brændeovne og pejseindsatser produceret før juni 2008 i områder med fjernvarme og naturgas.

Forslaget, som er en del af den politiske aftale “Miljøinitiativer i grønne byer og en hovedstad i udvikling” mellem regeringen, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten, er netop stemt igennem efter tredjebehandling i Folketinget.

Ældre brændeovne skønnes at udlede op til fem gange så mange partikler som nye brændeovne, og derfor er det et vigtigt skridt i retning af grønnere og renere byer, oplyser  miljøminister Lea Wermelin.

Dør for tidligt

“Luftforurening er skyld i, at tusindvis af danskere dør for tidligt hvert år. Derfor skal vi have renere luft i byerne og på villavejene i hele landet. Nu får kommunerne et nyt værktøj til at sikre renere luft, når vi giver dem mulighed for at forbyde gamle brændeovne, uden at borgerne er nødt til at etablere en ny varmekilde,” siger Lea Wermelin.

Siden april 2021 har det været obligatorisk at skifte eller nedlægge en gammel brændeovn fra før 2003 i forbindelse med boligkøb. Den øgede udskiftning af gamle brændeovne er derfor allerede i gang over hele landet.

Efter planen kan kommunerne vælge at anvende forbuddet mod de ældste brændeovne fra 1. januar 2023.

Tusindvis af brændeovne

Der er i alt omkring 700.000 brændeovne og pejseindsatse i Danmark, heraf er cirka. 400.000 med stor usikkerhed vurderet at være før 2008.

Omkring 55 procent af landets brændeovne er placeret i områder med fjernvarme eller naturgas. Det vurderes med stor usikkerhed, at der i 2020 var ca. 220.000 brændeovne fra før 2008 i områder med fjernvarme og naturgas

Ifølge DCE, Danske Center for Miljø og Energi, dør  4.000 danskere for tidligt hvert år som følge af luftforurening, heraf tilskrives 850 dødsfald udledning fra alle danske kilder.

Læs mere om hus, have og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 5. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret 16. maj 2022 kl. 10:31

Emner: