4 gode tip: Sådan vedligeholder du din sofa

En sofa er en dyr investering, som derfor kan have en pæn gensalgsværdi. Faktisk er ordet "sofa" det mest brugte søgeord på Den Blå Avis.

Kæledyr med pelse og rygning er to ting, som skal holdes væk fra sofaen, hvis du skal sælge den igen på et tidspunkt.

Det er ingen hemmelighed, at mange danskere går op i boligindretning og et hyggeligt hjem. Og faktisk er “sofa” det søgeord, som oftest skrives på Den Blå Avis.

Sådan har det været de seneste år – med få undtagelser. Og under pandemien er det gået helt amok. Alene i 2021 blev der 5,8 millioner gange søgt på ordet sofa på DBA.

– Det er fuldstændig vildt. Men det handler formentlig om, at flere har ryddet op og ønsket at optimere hjemmet under pandemien, siger Julie Schoen, der er talsperson for DBA med ansvar for blandt andet forbrugeranalyser.

Færre sofaer til salg

Samtidig er udbuddet af brugte sofaer faldet på DBA.

Handlen vipper altså i retning af sælgers marked, hvor du som sælger står med en attraktiv vare.

Det gælder vel at mærke, hvis du kan sætte flueben ud for en række ting.

Rygning

Det vigtigste er, at den er røgfri.

– Folk gider generelt ikke at købe en sofa, der har stået i et hjem, hvor der er blevet røget. Så det vil allerede her øge gensalgsværdien, hvis sofaen kommer fra et røgfrit hjem, forklarer Julie Schoen.

Kæledyr

Det næste er, at der ikke har været kæledyr i møblerne.

Efterspørgslen vil nemlig også falde markant, hvis der er pelsdyr i hjemmet.

– Med alt, hvad der hedder bløde ting, sofaer og puder, så ved vi, at det skræmmer mange købere væk, hvis der har været husdyr, siger Julie Schoen.

Det betyder ikke, at en hundesofa er usælgelig.

Men du skal være åben omkring det i annoncen og arbejde mere for sagen, vurderer Julie Schoen.

– Hvis dyrene ikke har været oppe i sofaen, kan du skrive det. Og hvis dit hjem ellers er snorlige og rent, så sørg for, at det ses på billederne. Så køberne tænker: “Okay, de holder det alligevel pænt”, siger hun.

Dette taler ind i en anden vigtig ting.

Bagsiden

Husdyr eller ej vil køberne gerne kigge ind bag facaden.

Så tag både billeder af sofaen i sig selv, hvor man ser standen. Men tag også billeder af sofaen i kontekst af din stue, så folk kan se, om der eksempelvis er nogenlunde ryddeligt og rent.

– Lakmusprøven er jo, om der er klamt bagved sofaen. Generelt fortæller omgivelserne folk noget om, hvorvidt du i øvrigt er pertentlig omkring dit hjem – og derved om du har passet på din sofa, nævner Julie Schoen.

Imprægnering

Hvis du vil vedligeholde sofaen, så den holder værdi, er et par ting generelt gode at holde sig for øje, siger Jan Normann, der er HR-chef i ILVA, hvor han er øverste ansvarlige for blandt andet kunderådgivning og træning af personalet.

– En stofsofa vil eksempelvis have godt af at blive imprægneret, hvis den kan tåle det. Det gør den mere modstandsdygtig overfor smuds og fedtede fingre, siger han.

Så spørg i butikken, hvor du har købt din sofa, om den kan tåle imprægnering, og hvilket produkt du i så fald skal bruge.

– Hvis det derimod drejer sig om en lædersofa, som er blevet mat i betrækket, kan du give den noget læderfedt efter fabrikantens forskrifter. Det vil også gøre noget for farven, holdbarheden, og hvordan den fremstår, siger Jan Normann.

Læs mere om hus, have og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 15. marts 2022
Artiklen er sidst opdateret 22. marts 2022 kl. 11:48

Se, hvad vi ellers skriver om: