Derfor skal du kun bruge koldt vand til kogning

Det varme og lunkne vand fra hanen kan indeholde bakterier. Selv om du koger det, er det alligevel en god idé at være på den sikre side, forklarer immunolog.

Det varme vand i din vandhane kommer fra en varmtvandsbeholder på matriklen, mens det kolde vand kommer direkte fra vandværket.

På en travl morgen kan det givetvis friste at hælde varmt vand i elkedlen, inden du bringer den i kog til din kaffe eller te, fordi det kan virke som en hurtigere løsning.

Men det er ikke en smart idé, fortæller Jan Pravsgaard Christensen, der er lektor i infektionsimmunologi på Københavns Universitet.

Bakterier

– Man skal passe lidt på med det varme vand til madlavning, for hvis ens vandbeholder ikke er i orden, risikerer man, at der står bakterier i den, siger immunologen.

 Lad vandet løbe fra hanen indtil det er koldt

* Hvis du skal bruge vand fra hanen til madlavning eller drikke, bør du sørge for, at det er koldt.

* Det anbefales at lade vandet løbe, indtil du kan mærke, at det er tilstrækkeligt koldt. Det kan tage over et minut hos nogle.

* Lunkent eller varmt vand kommer fra en varmtvandsbeholder i modsætning til koldt vand, der kommer direkte fra vandværket med en temperatur på mellem 8 og 10 grader.

* Det lunkne eller varme vand kan indeholde bakterier. Det kan skyldes, at temperaturen er for lav i beholderen, ligesom en ældre, ikkevedligeholdt varmtvandsbeholder kan frigive tungmetaller.

Kilder: lektor i infektionsimmunologi på Københavns Universitet Jan Pravsgaard Christensen og rådgiver i brancheorganisationen Danske Vandværker Tue Kofod.

Der er dermed en lille risiko for, at du kan blive syg, fortæller han.

Kogning af vandet vil slå bakterierne ihjel, men det er alligevel et godt råd at være på den sikre side, siger Jan Pravsgaard Christensen.

– Det har været kutyme, at man skal passe lidt på med at bruge det varme vand til madlavning, siger han.

Koldt vandt er renset

Det varme vand i din vandhane kommer nemlig fra en varmtvandsbeholder på matriklen, mens det kolde vand kommer direkte fra vandværket, hvor det er renset og har en bestemt temperatur.

Vandet i varmtvandsbeholderen kan indimellem komme i kontakt med bakterier, for eksempel hvis der ikke er varmt nok i beholderen, eller hvis den ikke er vedligeholdt.

I en del boligopgange kan der være blinde ender i beholderen, og det betyder, at vandet kan stå stille og ikke opnå den rette temperatur, fortæller Jan Pravsgaard Christensen.

Tue Kofod, der er rådgiver i brancheorganisationen Danske Vandværker, siger også, at det er bedst at være på den sikre side.

– Jeg er enig i, at det er mest sikkert at bruge det kolde vand. Og kommer man hjem fra en weekend eller ferie, skal man lige huske at skylle lidt igennem.

– For er der stillestående vand, er der en risiko for, at der sker en lille smule opblomstring af bakterier, siger han.

Selv venter han mellem et halvt og et helt minut, indtil vandet er helt koldt.

Varmt vand

Det varme vand kan også føre tungmetaller fra dårlige vandbeholdere ud gennem vandhanen.

– Varmt vand øger mobiliteten af tungmetaller, så det kan transportere tungmetaller nemmere end koldt vand, siger Tue Kofod.

Jan Pravsgaard Christensen råder også til, at du lader vandet løbe en smule, hvis det er lunkent, når du tænder for vandhanen.

– Er der bakterier fra røret i det vand, du er lige ved at tappe, så laver du jo skaden der. Så er det smartest lige at køre den over på den kolde og tappe af, inden man tapper det, man skal bruge, siger han.

Har du allerede forsøgt dig med det varme eller lunkne vand i elkedlen eller gryden, skal du dog ikke være nervøs. Hvis du ikke er blevet syg af det, er der ingen skade sket.

– Fagfolk har blandede holdninger til, hvor grelt det egentlig er. Det er lige så meget op til den enkelte boligejer eller ejerforening, at man lige tænker over at få efterset sit system, så det kører efter hensigten, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Lader du ofte det overskydende vand blive i elkedlen eller gryden for så at varme det op igen senere på dagen, skal du heller ikke være nervøs. Det sker der ingenting ved, ud over at du udskiller kalken fra vandet, fortæller han.

Først publiceret: 12. januar 2022
Artiklen er sidst opdateret 19. februar 2022 kl. 12:10

Se, hvad vi ellers skriver om: