Arne-pension er et kæmpehit: Næsten 30.000 har søgt

Siden 1. august har omkring 30.000 borgere søgt om ret til tidlig pension. De første kan komme på den nye ordning efter nytår.

Næsten 30.000 borgere søgt om ret til tidlig pension – også kaldet Arne-Pension. Det viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Det har været muligt at søge om ret til tidlig pension i næsten fire måneder.

  • Ud af de 29.893 borgere, der indtil videre har søgt, har omkring 10.500 fået den maksimalt mulige ret til tidlig pension.
  • Over 11.500 har fået ret til et eller to år på tidlig pension.
  • Godt 14.500 har – eller har haft – mulighed for at komme med yderligere dokumentation, der kan give dem ret til tidlig pension eller til at få flere år på ydelsen end først tildelt.

Trække sig tre år tidligere

Aftalen om ret til tidlig pension kom på plads i efteråret 2020. Ordningen gør det muligt for borgere med lange og ofte hårde arbejdsliv at trække sig op til tre år tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet.

Tidlig pension bliver i videst mulige omfang administreret digitalt med oplysninger fra en række offentlige systemer og registre. Derudover kan ansøgere om ret til tidlig pension selv indsende dokumentation for anciennitet på arbejdsmarkedet. Det kan blive nødvendigt, hvis der ikke er tilstrækkelige registeroplysninger tilgængelige for Udbetaling Danmark.

Kigger man på tallene fordelt på kommuner, så er der relativt flest ansøgere til tidlig pension i Morsø og Frederikshavn kommuner. Andelen er mindst i Gentofte og Rudersdal kommuner.

Minister: Jeg er glad

Fungerende beskæftigelses- og ligestillingsminister Mattias Tesfaye glæder sig over, at nedslidte har mulighed for at trække sig tidligere tilbage.

“Tallene fortæller mig, at der har været et behov for en løsning med en objektiv ret til de borgere, der har knoklet på arbejdsmarkedet i rigtig mange år. Jeg er glad for, at tusindvis nu kan få glæde af tidlig pension, og jeg synes kun, det er fair, at de kan trække sig tilbage lidt før – inden de er slidt helt ned,” siger Mattias Tesfaye.

“Jeg kan konstatere, at både Venstre og Konservative nu vil droppe tidlig pension og hellere vil bruge penge på skattelettelser. Det er for mig at se en skæv prioritering. Vi politikere beder borgerne om at arbejde i flere og flere år for at opretholde et godt velfærdssamfund. Så mener jeg også, at vi har et ansvar for at gribe dem, at der efter mange år på arbejdsmarkedet gerne vil gå fra nogle få år tidligere og få et godt pensionsliv,” siger ministeren.

Først publiceret: 29. november 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 9:19

Se, hvad vi ellers skriver om: