Betaler du negativ rente af din pensionsopsparing?

Økonomisk rådgiver opfordrer mange kunder til at flytte deres pensionsopsparing fra pengeinstitutter til pensionsselskaber, fordi omkostningerne så kan nedsættes.

Mange danskere betaler også negativ rente af den pensionsopsparing, de har stående kontant på en konto i et pengeinstitut. De negative renter rammer nemlig ikke bare lønkonti og almindelige opsparingskonti. Det kommer bag på mange kunder. Det er anderledes i pensionsselskaber. Her står der ikke på samme måde kontanter på en konto. Alle penge er som udgangspunkt investeret. Dermed trækkes der ikke negative renter for et indestående.

Det er også en af grundene til, at John Halse Petersen opfordrer en del af sine kunder til at flytte deres pensionsopsparing fra pengeinstitut til pensionsselskab. Han er uafhængig finansiel rådgiver og direktør i Finanshuset Viborg.

– Omkostningerne er generelt markant lavere i pensionsselskaber, hvis kunderne vælger de prisbillige puljer. Bankerne tager sig i de fleste tilfælde godt betalt for deres pensionspuljer, siger John Halse Petersen.

Negativ garanti

Men pensionsselskaber undgår ikke at mærke til det lave renteniveau. Hvis en ny kunde vil tegne en pensionsordning med garanti for udbetalingerne, så må selskaberne kun love et mindsteafkast på minus 0,5 %. Det forlanger Finanstilsynet.

Den lave garanti er medvirkende til, at mange i dag vælger pensionsordninger med markedsrente. Her følger afkastet udviklingen på værdipapirmarkedet.

Men der findes også stadig mange kunder, som ønsker en garanti. Ifølge brancheorganisationen Forsikring & Pension, så går 30 % af indbetalingerne til ordninger med garanti. Kunder, der vælger den løsning, kan glæde sig over, at selskaberne tit kan skaffe større afkast end de minus 0,5 %. Den er kun bunden.

I bankerne derimod er der sikkerhed for den negative rente – som nu flere steder er øget til minus 0,7 %.

Spar i banken

John Halse Petersen siger, at kunderne i pengeinstitutterne godt kan få omkostninger på niveau med pensionsselskaberne.  Men det kræver, at de selv står for arbejdet med at investere midlerne. De skal have et depot, som de selv køber værdipapirer til. Eller få en uafhængig økonomisk rådgiver til at hjælpe sig. Og så undgå at der står kontanter på pensionskontoen.

– Det behøver ikke være så indviklet. Der findes prisbillige investeringsforeninger, som giver et godt mix af aktier, obligationer og andre værdier i det samme papir. Derfor behøver man i yderste fald kun at købe en investeringsforening. Det kan eksempelvis være fra Optimal Invest, nævner John Halse Petersen.

Han styrer selv sin egen pensionsopsparing i et pensionsselskab. Her vælger han prisbillige passive puljer, som følger markedet.

Du kan sammenligne omkostninger til pensionsordninger i forskellige selskaber her

Negativ rente i banker

Her kan du se negativ rente i banker lige nu.

I de fleste banker er den negative rente lige nu -0,6% procent i rente på alt over grænsen.

Den højeste bundgrænsen for negativ rente i banken er normalt afhængig af, at du har din NemKonto i den pågældende bank. Har du ikke NemKonto i banken, skal du betale negativ rente af hele dit indestående. Derfor hjælper ikke at flytte pengene over i flere banker.

Arbejdernes Landsbank:  100.000 kroner (-0,5% procent) (fra 1. december -0,6 procent)

Coop Bank: 100.000 kroner

Danske Bank:  100.000 kroner (fra 25. oktober -0,7% i rente)

Handelsbanken: 250.000 kroner

Jyske Bank: 100.000 kroner. (fra 25. oktober -0,7% i rente)

Lunar Bank: 250.000 kroner.
Du kan få 0,5 % i rente af de første 50.000 kroner. Banken kræver ikke NemtKonto og gælder til årsskiftet 2022/2023.

Lån og spar: 100..000 kroner
Er du medlem af bestemte fagforeninger eller med i Forbrugsforeningen, kan du få 3% rente på din lønkonto på beløb op til 50.000 kroner.  (Gælder også pensionistmedlemmer)

Nordea:  100.000 kroner (Fra 18. oktober 2021 -0,7% i rente)

Nykredit:  100.000 kroner.

Ringkjøbing Landbobank: 125.000 kroner.

Saxo Bank: 500.000 kroner (fra 1. juli 2022 afskaffer banken negative renter på indlån)

Spar Nord: 100.000 kroner.

Sparekassen Danmark: 100.000 kroner. (-0,75 i rente)

Sparekassen Kronjylland:  100.000 kroner

Sparekassen Sjælland-Fyn 100.000 kroner.

Sydbank: 100.000 kroner.

*Der kan gælde særlige undtagelser, så spørg din egen bank om detaljerne.

Her er ikke negativ rente

Bank Norwegian,  Santander Bank og Ikano Bank har ikke negativ rente, eller krav om at de skal være den primære bank. Men begge banker har for tiden lukket for indskud fra nye kunder.

Først publiceret: 3. november 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 11:14

Se, hvad vi ellers skriver om: