Anklage: Beruset hjemmehjælper svigtede iltpatient

Hjemmehjælper mødte beruset op, inden han ifølge anklageren svigtede en patient, som havde akut behov for ilt. Læs dommen her.

En ældre patient var nær død, fordi hjemmehjælperen var vanvittig beruset.

En dengang 57-årig iltpatient mistede nær livet, da han for godt to år siden blev svigtet af sin hjemmehjælper, som mødte op på arbejde med en promille på mindst 1,99.

Det hævder anklagemyndigheden i en sag mandag i Østre Landsret. En 62-årig mandlig hjemmehjælper er tiltalt for at have overtrådt straffeloven. Han nægter sig skyldig.

Hjælperen er tidligere blevet frifundet i Retten på Frederiksberg, men anklagemyndigheden ankede dommen. Anklageren kræver, at hjemmehjælperen straffes med 30 dages fængsel, men vil ikke tage stilling til, om straffen skal være betinget eller ubetinget.

Hændelsen fandt sted i maj 2019.

På arbejde efter fugtig frokost

Hjemmehjælperen kom på arbejde i patientens hjem efter en frokost med sildebord og snaps. Selv siger han, at han havde fået fem-seks snaps, men at han ikke følte sig beruset.

– Jeg drikker ikke normalvis, siger han i retten og tilføjer, at han ikke følte, at det påvirkede hans reflekser.

Senere på aftenen ankom to andre sosu-assistenter til lejligheden. De var ved at hjælpe patienten i seng, da han pludselig fik et alvorligt ildebefindende.

Patienten var blevet blå i hovedet, og senere målinger viste, at hans iltmætning i blodet var på 58 procent. Normalt er niveauet på 95-100 procent.

Ifølge de to sosu-assistenter, som begge afgiver forklaring i retten, var den tiltalte hjemmehjælper alligevel næsten ikke til at flytte ud af stuen, selv om de to assistenter var ved at gå i panik.

Da den tiltalte hjemmehjælper endelig kom ind på soveværelset var han kold og fraværende, forklarer begge assistenter.

– Det, der overrasker mig mest, er hjælperens reaktion, som virker meget fattet og kølig, siger den ene.

Kaos i lejligheden

Blandt de tilstedeværende er der uenighed om, hvad der helt præcist sker. Alle er dog enige om, at der udviklede sig et kaos i den lille lejlighed.

De to sosu-assistenter ringede omkring klokken 22.30 til 112, og både ambulance, lægebil og politi dukkede kort tid efter op på adressen.

Her lagde politiet mærke til, at hjemmehjælperen lugtede stærkt af alkohol. Omkring klokken 03.00 natten efter, blev der taget en blodprøve af hjemmehjælperen.

Den viste, at han – næsten fem timer efter gerningstidspunktet – havde en promille på 1,99. Ifølge netdoktor.dk vil man med sådan et niveau af alkohol i blodet opleve forgiftningssymptomer og manglende selvkontrol.

Landsretten skal afgøre, om den tiltalte hjemmehjælper burde have vidst, at iltpatienten havde brug for at blive tilkoblet en respirator – og om det i så fald var hans ansvar at give hjælpe ham.

Sagen forventes afsluttet senere mandag eftermiddag.

HER er dommen:

En 62-årig mand forsømte ikke sin dengang 57-årige patient, da han i 2019 ventede længe med at give ham ilt, selv om han viste tegn på iltmangel.

Det slår Østre Landsret mandag eftermiddag fast. Det er desuden en stadfæstelse af byrettens dom i samme sag.

Manden var tiltalt for som hjemmehjælper at have forsømt sin 57-årige patient, der havde vejrtrækningsproblemer og brugte respirator regelmæssigt.

I maj 2019 passede hjemmehjælperen patienten, da to yngre hjælpere hjalp patienten med at komme i seng.

Her udviste patienten tydelige tegn på lavt iltniveau, og han blev blå i ansigtet. I første omgang reagerede hjemmehjælperen ikke på de to hjælperes opfordringer til at lægge patienten i respirator.

Ifølge hjælperne gik der over en halv time, før manden overhovedet sluttede sig til dem i soveværelset.

Faktisk måtte de to hjælpere ringe 112, før hjemmehjælperen endelig begyndte at lægge patienten i respirator. At han til sidst gjorde det, er også rettens grund til at frifinde manden for forsømmelse.

Manden var beruset under forløbet. Om eftermiddagen havde han drukket snaps til et frokostarrangement – han siger selv i retten, at han fik 5-6 glas.

Næsten fem timer efter hændelsen med patienten, som fandt sted omkring klokken 22.30, målte politiet hjemmehjælperen til en promille på 1,99. Ifølge netdoktor.dk vil man ved sådan en beruselse opleve forgiftningssymptomer og manglende selvkontrol.

Det hører dog med til historien, at manden ikke var strafferetligt tiltalt for at være beruset.

Anklagemyndigheden havde krævet, at manden skulle idømmes 30 dages fængsel – betinget eller ubetinget. Men dommerne var ikke enige, og manden er derfor blevet frifundet.

/ritzau/

Først publiceret: 18. oktober 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 11:00

Se, hvad vi ellers skriver om: