Vejvrede kan være farligt: Sådan undgår du at blive en sur billist

Flere trafikanter giver oftere udtryk for deres vrede i trafikken end tidligere. Bandeord, dytten, hasarderede overhalinger og cyklister der rækker fingeren, er blevet hverdag på de danske veje. Se hvordan du selv undgår at blive en sur billist.

Udtrykket “vejvrede” stammer fra det engelske begreb “road rage”.

Vejvrede ses både hos bilister, passagerer, cyklister og fodgængere, hos både mænd og kvinder og i et utal af situationer.

Vejvrede opstår, når en trafikant lader sin vrede løbe af med sig og lader det gå ud over andre i trafikken. Det er for eksempel vejvrede, når man sidder i sin bil og råber ad andre bilister, og hvis en cyklist rækker ”fingeren” ad en anden trafikant.

Det er også vejvrede, hvis man presser en anden bilist bagfra eller laver en hasarderet overhaling.

Mere vejvrede i trafikken

Erfarne bilister undersøgte omfanget af vejvrede blandt 1.000 trafikanter for GF Fonden i både 2017 og 2019, og det står klart, at der var mere vejvrede sidste år end i 2017.

Således er andelen af trafikanter, der inden for det seneste år har oplevet vejvrede, steget fra 55 procent til 63 procent.

Lidt over hver 10. trafikant var i 2019 udsat for vejvrede én eller flere gange om måneden.

Hvem viser deres vrede i trafikken?

4 ud af 10 trafikanter viste sidste år deres vrede i trafikken. Undersøgelsen viser dog, at trafikanter over 60 år opfører sig pænere end de yngre. Næsten hver anden af de 30 til 39-årige har opført sig aggressivt i trafikken. Til sammenligning er det kun hver tredje af +60-bilisterne, der har udtrykt vejvrede.

Det er oftest bilisterne, som viser deres vrede i trafikken.

7 ud af 10 af dem, der har udtrykt vejvrede, var førere af en personbil.

Dyt, lange lys og fingeren

Mænd er oftere vrede end kvinder i trafikken. Undersøgelsen viste, at 45 procent af mændene mod 34 procent af kvinderne har givet udtryk for deres egen vrede i trafikken; for eksempel har flere mænd gange givet det lange lys til en anden trafikant.

Når vi spurgte de personer, som blev vrede i trafikken, hvad de havde gjort, var det hyppigste svar, at de havde givet den anden bilist fingeren eller andre fagter eller flashet det lange lys.

Andre fortalte, at de havde dyttet på en aggressiv måde eller råbt ad andre trafikanter.

Farlige situationer

Vejvrede kan bidrage til, at både bilister, cyklister og andre trafikanter bliver så frustrerede, at der kan opstå farlige situationer i trafikken, og indimellem kan det udvikle sig til aggressive udbrud og voldelige trusler mellem trafikanterne.

Når man bliver irriteret eller hidsig i trafikken, er der en større risiko for at blive involveret i en ulykke, fordi man bliver mentalt påvirket og derfor holder mindre fokus på trafikken.

Hvordan undgår du selv vejvrede

Der er derfor brug for, at vi ændrer trafikkulturen, så vi ikke bliver så vrede, når vi færdes på vejene.

Mange af dem, der deltog i undersøgelsen mener, at den bedste måde at undgå at blive udsat for vejvrede i trafikken er at tage det roligt og forsøge ikke lade sig påvirke af andres opførsel.

De sagde for eksempel:

  • ”Kør hjemmefra i god tid, så du ikke selv bliver stresset på grund af tidspres”
  •  ”Hav overskud til, at andre kan lave fejl”
  • ”Overhold nu de regler, og vis hensyn!”
  •  ”Hus, at der også er nye bilister og usikre bilister på vejen, og giv dem plads og tid”
  •  ”Kør defensivt. Vi når det nok”

Har du lyst til at læse hele undersøgelsen, kan du finde rapporten her.

Vil du høre mere om seniorer og trafik og få gode råd? Jette Ravn og Marlene Rishøj Cordes fra Erfarne billister kommer gerne ud i din seniorklub og fortæller om trafiksikkerhed og tryghed i trafikken for seniorer. De kan kontaktes på info@erfarnebilister.dk

Hvad er det værste du har oplevet?

Har du været udsat for vejrede i trafikken? Fortæl andre om dine oplevelser på Faglige Seniorers Facebookside – KLIK HER

Først publiceret: 20. november 2020
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 10:29

Se, hvad vi ellers skriver om:

og