Myten om de farlige ældre bilister holder ikke

Ældre bilister bliver ikke involveret i flere trafikulykker end andre aldersgrupper. De er nemlig meget erfarne, og det giver overblik og overskud i trafikken.

De fleste alvorlige trafikulykker i Danmark sker med for høj fart, eller fordi en bilist er uopmærksom eller kører med alkohol eller narkotika i blodet.

Det er ikke den slags ulykker, ældre bilister oftest er involveret i.

De fleste ældre bilister er meget erfarne og har mange gode vaner i trafikken.

Ældre bilister bliver oftere indblandet i ulykker i vejkryds, og når de skal svinge til venstre. I disse ulykker er der en tendens til, at det er den ældre bilist, der har overtrådt sin vigepligt.

Generelt kan man sige, at ældre bilister er overrepræsenterede i nogle bestemte typer af ulykker, men de har langt færre af andre.

Skrøbelighed kommer med høj alder

I 2019 døde 199 mennesker i trafikken. 63 af dem var over 64 år, og 25 af dem kørte eller var passager i en bil.

Det er en myte, at ældre bilister er farlige i trafikken, for de bliver ikke involveret i flere ulykker end andre bilister.

Når ældre trafikanter alligevel udgør en stor andel af dem, der bliver dræbt i trafikken, hænger det sammen med, at man bliver mere skrøbelig med alderen, og derfor kommer ældre trafikanter ofte mere alvorligt til skade i trafikulykker end yngre aldersgrupper.

Farlige venstresving

Ældre bilister er overrepræsenterede i ulykker i kryds.

I mange af disse ulykker svinger en ældre bilist til venstre ind foran en krydsende bilist, for eksempel fra en mindre sidevej ud på en større vej.

Venstresving er en kompliceret manøvre for alle bilister. Der er meget, man skal holde øje med; både bilister, cyklister og måske fodgængere fra flere retninger samtidig med, at man også skal gennemføre venstresvinget, når der er plads eller grønt lys.

Tag et par timer hos en kørelærer

De fleste ældre bilister er meget erfarne og har mange gode vaner i trafikken.

Erfaring er dog ikke det samme som rutine. Det at køre bil er en konstant træningssag. Du bliver kun ved med at være en god bilist, hvis du øver dig i at køre bil.

Hvis du synes, at din rutine er rustet lidt, eller du føler dig usikker på nogle bestemte manøvrer i trafikken, er det en god ide at købe et par timer hos en kørelærer.

Er ældre billister farlige?

Hvad er din oplevelse af ældre i trafikken? Er de farligere end andre trafikanter? Og i hvilke situationer har du oplevet det? Fortæl om det og deltag i trafikdebatten på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER.

Først publiceret: 17. september 2020
Artiklen er sidst opdateret 28. februar 2022 kl. 13:49

Se, hvad vi ellers skriver om:

og